Ötmillió jelszó szivárgott ki - itt megnézheti, a sajátja is köztük van-e

Ötmillió gmailes felhasználónevet és jelszót tettek közzé egy orosz Bitcoin fórumon. A Google szerint állítólag a lista nem frissen ellopott adatokat, hanem az elmúlt évek alatt feltört és lehalászott információkat tartalmaz, ráadásul a kiszivárgott adatok nagy része már régi és talán le is járt. Ennek ellenére egy oldalon bárki megnézheti, hogy a saját e-mail címe is érintett-e - írja a hvg.hu.

Közel ötmillió gmailes felhasználónevet és jelszót tettek közzé a btcsec.com orosz Bitcoin-fórumon - jelentette a szintén orosz CNews. A listát a btcsec.com tvskit néven író kiadója tette közzé és azt állította, hogy a rajta szereplő felhasználónevek és jelszavak több mint 60 százaléka még mindig érvényes és működő e-mail fiókokhoz kapcsolódik.

A Daily Dot szerint viszont a Google képviselői az orosz sajtójelentések szerint azt mondták, a legtöbb listázott adat régi és talán már le is járt, így a mostani kiszivárogtatás inkább az utóbbi évek alatt feltört vagy lehalászott információk gyűjteménye lehet. A listán egyébként angol, orosz és spanyol nyelvű felhasználól adatai olvashatók nagy számban, akik a Gmailt és a Google Plust használták. Több ezer további adat az orosz Yandex keresőhöz kapcsolható.

A Daily Dot szerint ennek ellenére érdemes lehet jelszót cserélni, de aki akarja, az isleaked.com oldalon ellenőrizheti is, hogy a saját e-mail címe is szerepel-e a most kiszivárgott listán. Az oldalon a nagy forgalom miatt többször is próbálkozni kell. A biztonságuk miatt aggódók az isleaked.com-on úgy is ellenőrizhetik az e-mail címüket, hogy három karaktert csillagra cserélnek benne.

Kimaradt?