Minél mutatósabb egy férfi, annál gyengébb a spermája

Egy nemzetközi kutatás során tudósok összefüggést találtak a férfiak arcának általános vonzereje és spermájuk minősége között. Nem várt fordulat következik: a jóképű, maszkulin férfiaknak átlagban rosszabb minőségű spermájuk van, mint más férfiaknak – írja az index.hu.

„Amennyire mi tudjuk, ez az első bizonyíték a jelenségre” – mondja Jukka Kekalainen, a crawley-i University of Australia kutatója. A kutatóknak egyelőre nincs kész magyarázatuk az eredményre, korábbi kutatások viszont bizonyították, hogy a magas tesztoszteronszint árthat a spermának.

Az eredmény, úgy tűnik, ellentmond annak az elméletnek, miszerint a nők azért választják a jóképű férfiakat, mert így utódaik olyan öröklött előnyöket élvezhetnek, mint a jobb egészség vagy a magasabb intelligencia.

A kutatók spermaelemzést végeztek ötven hallgatón a University of Valencia-ról. Ezután huszonéves nőknek és férfiaknak mutatták meg a fotóikat. A nőket arra kérték, értékeljék a férfiakat aszerint, mennyire tartják őket jónak hosszú távú társként. Aztán a férfiakat arra kérték, értékeljék a képeken láthatókat aszerint, ahogy szerintük a nők értékelnék őket.

Kimaradt?