A romániai magyar iskolák első országos tanévnyitóját tartják

Háromnapos rendezvénnyel búcsúztatják a szünidőt és hangolódnak az új tanévre a pedagógusok Csíksomlyón. Szeptember 11–13. között a dévai Szent Ferenc Alapítvány, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) és Hargita Megye Tanácsa szervezésében azért találkoznak, hogy lelkileg feltöltődve, új lendülettel kezdhessék a tanítást.

A szervezők hagyományt szeretnének teremteni, az országos tanévnyitót az elkövetkező években más-más erdélyi városban tartanák meg.

A szakoktatás presztízsét erősítenék

Hargita Megye Tanácsa az alintézményi hálózatában működő Szent Anna Speciális Iskolán keresztül támogatja az eseményt. A megyei tanács számára kiemelten fontos az oktatás helyzete, ezért is vesz részt a programsorozatban, nyilatkozta ennek kapcsán Borboly Csaba. A megyeelnök elmondta, bár jogkörük ezen a területen korlátozott, erőfeszítéseik arra irányulnak, hogy a fiatalok a piaci igényeknek megfelelő képzésben részesüljenek, az oktatást érintő megszorító intézkedések ellenére.

Különös hangsúlyt fektetnek a szakoktatás presztízsének helyreállítására, erről már többször egyeztettek Böjte Csaba ferences szerzetessel, a Szent Ferenc Alapítvány vezetőjével, aki tangazdaságot működtet az alapítványa által működtetett rendszerben nevelkedő gyerekeknek.

A megyei tanács oktatás érdekében tett másik lépése A székelység története és a Mezőgazdasági kisokos című oktatási segédanyag kiadása volt, ezek a tanulókat identitásukkal és hagyományaikkal ismertetik meg, ami nagyon fontos a szülőföldön maradás szempontjából. Borboly Csaba megemlítette, hogy a Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatával és iskolák partnerségével szervezett Barangoljunk Székelyföldön! nevű túrákkal szintén a szülőföldhöz való kötődést szeretnék erősíteni.

Lelki és szellemi feltöltődéssel indul a tanév

„Ez az alap, erre lehet építeni a munkahelyteremtésnél. Kettőn áll a vásár: a fiatalokban is meg kell legyen a hajlandóság, hogy itthon maradjanak, nekünk, politikusoknak, vállalkozóknak, különféle szövetségeknek, egyesületeknek pedig összefogással vonzó feltételeket kell teremtenünk számukra, motiválnunk kell őket. Már az oktatásban el kell kezdeni ezt a folyamatot, ezért fontosak az ilyen találkozók, mint a csíksomlyói. Ezek nem kizárólag szakmai rendezvények, hiszen lelki, szellemi feltöltődést biztosítanak, ami új erőt adhat az új tanévben” – fogalmazott a megyei tanács elnöke.

Szeptember 11-én, csütörtökön 17 órától a csíksomlyói kegytemplomban Böjte Csaba celebrálásával szentmisét tartanak, majd pénteken délelőtt 10 órakor minikonferencia kezdődik Hargita Megye Tanácsa volt tanulmányi központjában, amelyen oktatáson kívüli programokat szervező pedagógusok tartanak előadást. Ennek alkalmával a megyei tanács Majláth Gusztáv-díjával tüntetnek ki egy-egy tanárt a megye három térségéből, az elismerés a közoktatásban nyújtott kimagasló teljesítményért jár.

Szombaton délelőtt 11 órától a kegytemplomban ünnepi szentmisével kezdődik a magyar iskolák országos tanévnyitó eseménye, amit kulturális program követ a Jakab Antal Tanulmányi Házban. A misét Tamás József segédpüspök celebrálja.

Kimaradt?