Konfliktus-fakasztó Szent István-szobrot állítottak a Gyilkos-tónál?

Életnagyságú tölgyfa szobrot állítottak a Gyilkos-tó partjára vasárnap, amely Szent Istvánt ábrázolja.

Az összetartozást és a békés együttélést jelképező alkotást Székesfehérvár adományozta ​a hála jeléül Gyergyószentmiklósnak, amiért az 1944-ben itt hősi halált halt székesfehérvári katonák sírhantjait hetven éve gondozzák.

Az avatóünnepségen jelen voltak Gyergyószentmiklós és Székesfehérvár önkormányzati képviselői, a Krajcáros Alapítvány küldöttsége, valamint Horváth Lajos, a szobor alkotója. Az avató ünnepséget megzavarta egy román nyelvű bekiabálás, azt követelve, hogy románul is beszéljenek a felszólalók, mivel Romániában tartózkodnak.

A maszol.ro megkeresésére egy, a nevét elhallgatni kívánó helybéli lakos azt mondta, „abberáció ez a szobor így, ahogy tették és ahová tették", mivel a Gyilkostó üdülőtelep környékén zajlik a románok tranzitforgalma.

„Csak arra lesz jó azon a helyen, hogy egyvégben lelocsolják festékkel” – fogalmazott. Szerinte egy nemzeti parkban, tó partján sok értelme nincs a Szent István-szobornak, ugyanakkor Gyergyószentmiklóson, a Szent István templomnál, ahol méltó helye lehetett volna a szobornak, évek óta ígérnek egy ilyet.

„Gyilkostón, a Szent Kristóf kápolna mellett jobb helye lett volna, ha már mindenképpen Gyilkos-tó kell nekik, tegyék biztos helyre, ne a tó partjára” – mutatott rá többedmagával a gyergyói ember, aki úgy tudja, eredetileg a megyehatárra akarták tenni a szobrot.  

Kimaradt?