CAS

Csökkentették a munkaadók által fizetendő CAS-hozzájárulást

Túlnyomó többséggel szavazta meg a képviselőház plénuma az a törvénytervezetet, amely 5 százalékkal csökkenti a munkaadók által befizetendő társadalombiztosítási hozzájárulás összegét. A honatyák már korábban is igennel szavaztak erre az intézkedésre, viszont Traian Băsescu államfő visszaküldte a törvénytervezetet a parlamentbe.

A járulékcsökkentés október 1-től lépne hatályba. A munkáltatóknak 5 százalékkal kell majd kevesebbet fizetniük az államkasszába az alkalmazottaik utáni nyugdíjjárulékért.  Így az eddigi 20,8 százalékos munkáltatói fő járulékkulcs 15,8 százalékra csökken. A nehéz munkakörülmények között dolgozók után fizetendő magasabb járulékkulcsokat is 5 százalékponttal 20,8 százalékra és 25,8 százalékra mérsékelik.

Traian Băsescu államfő és a hozzá közel álló ellenzéki pártok felelőtlenséggel és populizmussal vádolták a koalíció alakulatokat, ugyanis ezáltal tovább nő a nyugdíjak kifizetésére fordítható társadalombiztosítási büdzsé hiánya.  2014-ben ez elérte a 12,519 milliárd lejt. 

Kimaradt?