Sérti a prefektust, hogy nacionalistának tartják

Megsértődött a Kovászna megyei prefektus, amiért rendszeres magyarellenes megnyilvánulásai miatt nacionalistának nevezik. Codrin Munteanu hétfői sajtótájékoztatóján kifejtette: az emberek bíznak benne, sokan keresik fel panaszukkal, csupán a háromszéki magyar politikusok és a sajtó egy része nevezi nacionalistának.Prefectul-Codrin-Munteanubenn

Májusi kinevezése óta a prefektus nyilvános állásfoglalásai, nyilatkozatai jelentős többségében az intézményi kétnyelvűség ellen, a kétnyelvű táblák ellen, a kétnyelvű reklámozás ellen, a székely szó használata ellen, a magyar utcanevek és intézménynevek ellen, az autonómiatörekvések ellen, illetve a megye- és városzászlók ellen emelte fel szavát, vagy pedig pereskedett.

Codrin Munteanu kifejtette: sértve érzi magát, amiért Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád egy interjúban megkérdőjelezte szellemi képességeit, általános műveltségét, és kinevezésekor azt mondta, hogy „Ceausescu szelleme beköltözött a prefektúrára". A kormány megbízottja azt mondta, ezért akár perelhetne is, de nem teszi. „Ám azt ne várja el tőlem senki, hogy az alkotmányellenes autonómia témában tárgyalóasztalhoz üljek" – jelentette ki.

Antal: Munteanu elvárásoknak akar megfelelni

A háromszéki prefektus tevékenységéről Antal Árpád korábban a sajtónak kifejtette: Munteanu annak az elvárásnak próbál megfelelni, hogy adott esetben magyarellenes legyen, és elfelejti, hogy fizetésének háromnegyedét a magyar emberek adójából kapja.antal-arpad-andras

„Nem egy magyarellenes prefektusnak kell megmondania, milyen névre kereszteljenek egy utcát Sepsiszentgyörgyön. Bár a törvény őrének nevezi magát, nem figyel oda, hogy az alárendeltségébe tartozó dekoncentrált intézményekben is érvényesüljön a kétnyelvűség" – fejtette ki a polgármester, aki szerint Codrin Munteanu azt akarja elérni, hogy a sepsiszentgyörgyiek saját szülőföldünkön másodrangú állampolgároknak érezzék magukat.

Antal Árpád szerint a prefektusnak tisztelnie kellene az itt élő embereket, nyelvüket és szimbólumaikat. „Nem mi akartuk, hogy Románia kiterjessze szuverenitását a magyarok felé, hanem a román állam akarta, és ez felelősséggel is jár irányunkba" – fejtette ki a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Kimaradt?