Az emberiség 16 százaléka írástudatlan (INFOGRAFIKA)

Szeptember 8-án tartják az Írástudatlanság elleni Küzdelem Nemzetközi Napját, miután 1965-ben ezen a napon döntött erről az UNESCO által összehívott világkongresszus. Az alábbi felmérésekkel azt mutatjuk be, hol áll Románia a világban, melyek a legjobb és legrosszabb példák az analfabetizmus terén, és mi a helyzet az EU-tagállamokkal.

A UNESCO tavalyi felmérése szerint a világ lakosságának 84,1 százaléka írástudó, nemekre bontva pedig a férfiak 88,6, a nők 79,9 százaléka. Az analfabéták száma 773,5 millió, ennek a 63,8 százalékát alkotják nők. A 15 és 24 év közöttiek jobban állnak, 89.5% író-olvasó – a férfiak esetén ez az arány 92,2, a nőknél 86,8.

Az alábbi infografikán megtekinthetjük, hogyan állnak a különböző világrészek az írni-olvasni tudók aránya tekintetében:

A következő infografikán megtekinthetjük, hol áll Románia a legjobb és legrosszabb öt országhoz képest, illetve kik a közvetlen szomszédaink az analfabetizmus mértékét tekintve. A számok az analfabéták arányát mutatják:

A következő ábrán megtekinthetjük, milyen arányban van jelen az analfabetizmus az EU-tagállamok között, és hol állunk ezen a listán:

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?