Őszi nyaralás: nem csak vénasszonyoknak vagy indiánoknak

Vénasszonyok nyarának vagy indián nyárnak nevezik a szeptember-októberi napsütéses, meleg időt, pedig a kellemes őszelő mindenkinek alkalmas időszak lehet kirándulásra, bóklászásra, nem csak idős hölgyek vagy amerikai őslakosok számára. Nincs kánikula, nincs nagy tömeg, az árak pedig sokkal kedvezőbbek – vallják sokan, akik őszire, szeptemberre, októberre halasztják „nyaralásukat”.

Görögországba csábít az egyik marosvásárhelyi utazási iroda. Autóbusszal egy hétre 149 euró fejenként a kétágyas szobában, illetve 129 euró a háromágyasban. Ugyanazzal az irodával Kos szigetére repülővel 325 euró egy személy számára a háromcsillagos szállodában.

„Ez megfizethető, ráadásul már nincs is olyan nagy tömeg, nincs már kánikula, de még elég meleg van a fürdéshez, a víz is meleg” – magyarázza Kinga, aki többnyire őszire halasztja a nyaralását, mert anyagilag is jobban megéri, és a tömeget is elkerüli. „Tavaly októberben Tunéziát választottuk, félpanziós, háromcsillagos szállodában kitűnően éreztük magunkat” – osztja meg úti élményeit a vásárhelyi hölgy.

Akinek nincs 300-350 eurója, (vagyis 600-700, ha a párjával utazik), annak meg kell elégednie az autóbuszos nyaralással. „Nincs annyi pénzünk, hogy repülővel menjünk valahová, még a legolcsóbb ajánlat is 350 eurónál kezdődik, ami kettőnk számára már elég sok. Viszont ketten 300 euróból el tudunk utazni Görögországba, ebben az árban benne van a szálloda ára is, persze az ellátásról nekünk kell gondoskodnunk” – magyarázza Klára, aki nem először fizet be görögországi, autóbuszos nyaralásra.

Van, aki még ennél is olcsóbban képes nyaralni. Dénesék saját gépkocsival indulnak el, általában nem foglalják le előre a szállást, a térképet figyelik csupán. Ha valahol egy hely megtetszik, akkor ott letáboroznak.

„Van nálunk sátor, ha találunk kempinget, akkor ott ütjük fel. Ha nem, akkor olcsó szállás után nézünk. Nagy igényeink nincsenek, a helyiektől kiveszünk egy szobát, velük étkezünk, úgymond kipróbáljuk az életüket” – meséli a fiatal földrajztanár, aki olyan helyekre jutott így el, amelyeket nem hirdetnek az útikönyvek, ahol nincsenek drága szállodák, vagy fényes éttermek, de annál maradandóbb élményekben van része a családnak.

Aki megelégszik az országon belüli nyaralással, azt is sok lehetőség várja ilyenkor, ősz elején. Például Szovátán feleannyian tolonganak az utcákon, mint augusztusban. Egy jól megtervezett útvonal és egy hétig lehet barangolni, bejárni akár a Székelyföldet, akár a Királyföld szász erődtemplomait. Dombot mászni, várromokat felfedezni a gyerekeknek is maradandó élményt jelent. „Irodalomról és történelemről szól az iskolakezdés előtti nyaralás az unokákkal” – magyarázza Sándor, aki olyan helyszínekre viszi el az unokáit, amelyekről az iskolában tanultak, vagy egy-egy magyar irodalmi műben szerepelnek.

A Szent Anna tó, Bálványos vára szerepel az úti célok között, de nem hiányzik az ismerkedés ágyúöntő Gábor Áronnal, vagy Mikes Kelemennel sem. „A Székely támadt és Székely bánja várakat is megnézzük, az egyik Udvarhelyen, a másik Háromszéken, meglátogatjuk Orbán Balázs, Tamási Áron síremlékeit, a Petőfi-emlékhelyet az Ispán-kútnál, Segesvár szűk utcácskáit. Szép befejezése lesz ez a nyári vakációnak, úgy gondolom”- ecseteli a nyugalmazott tanár, három unokával büszkélkedő nagyapa, hogy hogyan használják ki a még hátralevő időt az iskolakezdésig.

Kimaradt?