Nyolcadszor tartják meg az Aquarius Borvízünnepet

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület az idén is megszervezi az Aquarius Borvízünnepet szeptember 13-án, ez alkalommal Előpatakon.

Az előkészületek javában zajlanak, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke előzetesen elmondta: „Minden adandó alkalomkor hangsúlyozom, hogy Székelyföld borvíznagyhatalom. Kezelőközpontokkal, népi fürdőkkel építjük is ezt az imázst, amelynek természetesen fontos része az Aquarius”.

Az eseményt szervező Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület részéről Albert Zoltán elárulta: „Az iskolakezdés előtti utolsó hétvégén Előpatakon, a Borvíz Útja projekt keretében épült kezelőközpontot övező területen szervezzük az Aquariust. A programban sok ismerős esemény kap helyet, például a Tündérek bora verseny, amelyben a nem palackozott borvizeket mutatják be, ezen kívül lesz hagyományos gasztronómiai verseny is, amely a legjobb palacsintasütő vizet hivatott megtalálni, ez az esemény ékessége. Maga a borvízelemezés két részből áll: kóstolásból és összetételi, kémiai elemzésből – a kettő összesítéséből jön ki az eredmény, amely nyilván nem lehet szubjektív.”

A résztvevőkkel kapcsolatban a szervező elmondta: az elmúlt években Hargita megyéből is több önkormányzat képviseltette magát, a versenyzők száma nagyjából 20 csapat köré tehető. Az idén még zajlik a jelentkezés, bármely település részt vehet, amelynek saját ásványvizes forrása van. A rendezvényen vannak „régi motorosok”, akik már évek óta versenyeznek. Az idei borvízünneppel kapcsolatban Albert Zoltán kifejtette: „Próbáltuk a helyszín múltját is feldolgozni, az eseményre nyomtatott újságban olvasható lesz a régi fürdő története az épületek képeivel, elhelyezkedésével együtt. Szemezgettünk érdekességeket, például egy fürdőszabályzatot is találtunk, amely nagyon aprólékosan feldolgozza, ki ülhet a padra, ki járhat a sétányon, ami még napjainkban is nagyon jól alkalmazható lenne.”

Kimaradt?