Tudjuk, kik a cápák kedvencei

Férfiak esnek áldozatául a cápatámadások 84 százalékának és a halálos cápatámadások 89 százalékának - derítették ki tanulmányukban ausztrál kutatók. Eredményeik annyira meglepőek, hogy kétszeresen is ellenőrizni kellett. Úgy vélik, ezek az adatok abból adódhatnak, hogy a férfiak több időt töltenek vízi sportokkal, és a nőknél jóval hajlamosabbak a kockázatvállalásra – írja az index.hu.

Az ausztrál tudósok világszerte vizsgálták a 2011 előtt bekövetkezett "nem kiprovokált" cápatámadásokat és a cápatámadások miatti haláleseteket, amik három évtized alatt megháromszorozódtak. A legtöbb halálesettel végződött cápatámadást Ausztráliában jegyezték fel: 171 cápatámadásból 32 volt halálos. Dél-Afrikában 132 cápatámadásból 28 volt halálos, az Egyesült Államokban 25-en vesztették életüket 769 támadásban harminc év alatt.

Az Egyesült Államokban történt ugyan a legtöbb cápatámadás, ám itt volt a legkevesebb a halálesetek száma. Utóbbinak valószínűleg az az oka, hogy kisebb cápák követhették el a támadások többségét. Ausztrália vizeiben viszont a nagyobb termetű tengeri ragadozók, a bikacápa, a tigris cápa és a nagy fehér cápa az őshonos. Az utóbbi követte el a legtöbb cápatámadást nemcsak Ausztráliában, hanem világszerte.

Kimaradt?