Hitlerhez hasonlítja Putyint az ukrán sajtó

Miután az ukrán belügyminiszter tanácsadója egy keddi tévényilatkozatában az új Adolf Hitlernek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, egy ukrán hírportál újságírói infografikát készítettek Anton Herascsenko állításának alátámasztására.

A Slovoidilo.ua infografika párhuzamot von Hitler és Putyin hatalomra lépése és azt követő tettei között: akárcsak a náci diktátor 1933-ban, az orosz elnök is választások nélkül került hatalomra 1999-ben. Hatalomra jutásukat követően mindkettejüket az Év emberének választotta a TIME magazin.

Akárcsak Hitler, Putyin is egy nagy sporteseményt választott népszerűségének növelésére: előbbinak az 1936-os berlini nyári olimpia, Putyinnak a 2014-es szocsi olimpia volt a porond.

Párhuzam vonható az ukrán újságírók szerint a Krím-félszigeten megrendezett népszavazás és a Hilter által megszállt Ausztriában tartott referendum között is. Emeleltt az orosz elnök augusztus 27-én hadüzenet nélkül bevonult Ukrajnába, akárcsak 1939. szeptember 1-jén a náci diktátor Lengyelországba.

Az újságírók összegyűjtötték a Hitlert és Putyint is jellemző 10 politikai vonást, mint például a személyi kultusz, bosszúvágy, nem létező ellenség kitalálása, állampolgárok, főleg a szexuális kisebbséghez tartozók jogainak korlátozása, hatalom központosítása, szélsőjobboldali pártok támogatása.

Kimaradt?