Borbély: minden eszközzel meg kell állítanunk az ukrajnai konfliktusokat

A Kárpátok régióján belüli kapcsolatok erősítését, valamint a Kárpáti-medencei államok geopolitikai fontosságát hangsúlyozta Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke szerdán a Kárpátok Európája című konferencián a lengyelországi Krynicában.

Borbély László felszólalásában rámutatott: olyan feszültségi gócok alakultak ki Románia körül, főként Ukrajna területén, amelyek naponta követelnek emberáldozatokat.

„Minden felelős politikus ki kell álljon a béke mellett, szerepet kell vállaljon abban, hogy Oroszország agressziója háttérbe szoruljon. Ezekre a célokra minden politikai és diplomáciai eszközt ki kell használni” - fogalmazott Borbély. Hozzátette, fontos szerepet lát el az aktuális nemzetközi eseményeket érintő, napokban zajló walesi NATO-csúcs, a Kárpát Konvencióban jelen levő államok szerepe és felelőssége megnő, egyrészt mivel közülük többen is az Európai Unió és a NATO keleti határait képezik, másrészt pedig mivel többségük igencsak exponált a régióban.

„A konferencia résztvevői egyöntetűen szolidaritásukat fejezték ki Ukrajnával szemben, továbbá arra kérték fel a Kárpát Konvenció parlamentjeit, hogy a következőkben közösen hallassák hangjukat az Európai Unión és a NATO-n belül is. A jelenlevők ellenzik Oroszország agresszivitását, a régión belüli stabilitás helyreállását szorgalmazzák, ezt egy Nyilatkozatban is rögzítették” – tájékoztat Borbély László.

A találkozón jelen volt Marek Kuchcinski, a szejm, a lengyel parlament alsóházának alelnöke, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Hörcsik Richárd, a Magyar Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke, valamint több ukrajnai, lengyelországi, szlovákiai, csehországi, szerbiai és fehéroroszországi parlamenti képviselő és bizottsági vezető.

Kapcsolódók

Kimaradt?