TÖRVÉNYTÁR: Pénzbírság helyett közmunka

Az augusztus 27-ki, 629. számú Hivatalos Közlönyben jelent meg a Kormány Törvényerejű Rendelete (Ordonanța Guvernului nr. 17/2014), ez módosítja a 2001-től érvényben levő, a kihágások (contravenții) jogi rendszerét előíró törvényt, amely a pénzbírságok közmunkával helyettesíthető lehetőségét szabályozza.

A jövőben amennyiben a pénzbírsággal sújtott természetes személy 30 napon belül nem fizeti be a reá kirótt pénzbüntetést és nincs lehetőség arra, hogy a szóbanforgó összeget kényszer végrehajtás (executare silită) útján vételezzék be, a pénzbírsággal sújtott személy lakhelye szerinti illetékes területi helyi hatóság a bírósághoz kell fordulnia, hogy bírói ítélet alapján a pénzbüntetést kötelező közmunka elvégzésére változtassák át.

A törvény szerint a kiszabott közmunka terjedelme nem haladhatja meg a 300 órát, időtartamának megállapításánál figyelembe kell venni ha esetlegesen a pénzbírság egy részét kifizették. Az első bírósági tárgyalás alkalmával a büntetett személynek 30 napi lehetőséget adnak, hogy pénzbírságát kifizesse, és csak azután rendelhetik el a bírság közmunkával való helyettesítését. Az első fokon hozott ítélettel szemben fellebbezési joggal élhet a büntetett személy. Ha egy személyt többrendbeli pénzbírsággal büntetették mindegyik esetre külön eljárást kell lefolytatni.

  

Kimaradt?