Jelöltállítás: az MPP kongresszusára vár az EMNP

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) valamennyi erdélyi megyében, ám nem az összes választókerületben indít jelölteket. Ezt az alakulat vezetői az EMNP Országos Választmányának vasárnapi alakuló ülése után jelentették be Marosvásárhelyen.

Nem árultak el neveket

Ez a testület – nem a megyei szervezetek – döntött arról is, kiket indít a párt a decemberi választásokon. Szilágyi Zsolt alelnök szerint anyagi akadályai vannak annak, hogy valamennyi erdélyi választókerületben állíthassanak jelölteket.

Az EMNP elnöke, Toró T. Tibor a jelöltek névsorát azonban nem árulta el a választmányi ülést követő sajtótájékoztatón. Arra hivatkozott, hogy meg akarják várni a Magyar Polgári Párt kongresszusát. „Az MPP-vel hasonló elveket vallunk, közös gyökerekkel rendelkezünk, elképzelhetőnek tartjuk az együttműködést. Ha Szász Jenőék hajlandóak arra, hogy közös jelölteket indítson a két párt, kiegészítjük a listát, ha nem, saját jelöltjeinkkel kezdjük a kampányt” – jelentette ki.neppart sajtotaj ae 01

Az már korábban nyilvánosságot kapott, hogy az EMNP elnökségének öt tagja indul a választásokon:  Gergely Balázs egy kolozsvári kerületben, Szilágyi Zsolt Bihar megye egyik kerületében, Zatykó Gyula Nagyváradon, Papp Előd Brassóban, Toró T. Tibor Háromszék sepsiszentgyörgyi–erdővidéki kerületében lesz szenátorjelölt.

Gondot jelent az óvadék

Gergely Balázs alelnök a maszol.ro kérdésére elismerte: a jelöltek által letétbe helyezendő óvadék is nehézségek elé állítja az EMNP-t. „Azt valljuk, hogy aki képviselő vagy szenátor akar lenni, annak ki kell tudnia saját zsebéből fizetni ezt a 3500 lejt. Jómagam saját zsebemből fizetem ezt a pénzt. Természetesen számítunk a támogatónk segítségére is” – mondta az alelnök, ám nem részletezte, kik ezek a támogatók.

Arra a kérdésünkre, miként képzeli el az EMNP az esetleges közös jelöltállítást az MPP-vel, Gergely Balázs kitérő választ adott. „Valamilyen megoldást csak kell találnunk arra, hogy a magyar választási verseny legalább ne hárompólusú, hanem kétpólusú legyen” – jelentette ki.

Ugyanakkor elutasította az Toró T. Tibornak azt a korábbi felvetését, hogy az EMNP jelölthelyeket ajánljon fel az MPP-nek. „Nagyon nem szeretem ezt a megfogalmazást, hogy helyeket ajánlani. Az utóbbi időben mindenki helyeket ajánl mindenkinek” – mondta a politikus. Arra utalt: az RMDSZ korábban szintén felajánlott az EMNP-nek, hogy politikusai küzdjenek meg a befutó helyekért a szövetség ernyője alatt.

Kimaradt?