Borbély László: az alternatív küszöb egy vicc

„Az alternatív küszöb emlegetésével Toró T. Tibor pártja azt sugallja az erdélyi magyarságnak, hogy >>merjünk kicsik lenni<<. Az alternatív küszöb egy vicc, amelynek célja, hogy megzavarja a magyar választókat” – jelentette ki Borbély László pénteken, az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) Többszemközt című vitaműsorában.

Az RMDSZ politikai alelnöke szerint a versenypártok már eleve kudarcpolitikát folytatnak: a magyar közösség számára ugyanis nem az alternatív küszöb a megoldás, hanem az, hogy kellő erővel, 6 - 6,5 százalékkal legyen jelen a romániai parlamentben.

„A versenypártok le fognak égni”

Borbély közölte: miután a helyhatósági választásokon az EMNP és az MPP azt hangoztatta, hogy a megméretkezés nem veszélyezteti a magyar önkormányzati képviseletet, és ennek nyomán kialakult egy számukra kudarcos nyolcvanhét-kilencven a tízhez arány, az RMDSZ most elvárta volna, hogy megkeressék, megállapodjanak a közös célokban, és felhatalmazzák a szövetséget ezek képviseletére.

„Én bízom a józan eszükben. Mindannyian ott voltunk szerdán a marosvásárhelyi Sapientián, és ott elmondtam nekik, hogy az erdélyi magyarság érdekeivel ellentétes az, amit tesznek. Ők is beismerik, hogy nincs esélyük. Akkor kérdem én, mit akarnak most bebizonyítani, hiszen megint le fognak égni” – mondta Borbély László, aki szerint a legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy a versenypártoknak jelenleg még olyan támogatottságuk sincs, mint az önkormányzati választások előtt.borbely

A politikai alelnök azt hangsúlyozta, soha ennyire nem volt fontos, hogy a magyar közösség zárja a sorait, és minél nagyobb arányban részt vegyen a választásokon, mert az már látható, hogy a román választók részéről magas részvételi arányra lehet számítani.

Mandátumok veszélyben

„El kell magyaráznunk az embereknek, hogy minden szavazat számít, hiszen ha magyar többségű választókörzetekben, ahol nincs veszélyben a magyar képviselet, az emberek nem érzik a választások tétjét, akkor a szórványban vagy olyan választókerületekben, mint Frunda György vagy Lokodi Edit kerülete, ahol megközelítőleg fele-fele arányban vannak a román és magyar választók, a magyar mandátum veszélybe kerül” – jelentette ki. 

Borbély László ezért arra figyelmeztetett, nem szabadna játszani olyan fogalmakkal, mint az alternatív küszöb.  „A magyarságnak ugyanis nem az az érdeke, hogy elérje az alternatív küszöböt, hanem hogy 6 -6,5 százalékban ott legyen a parlamentben. Toró Tibornak nem ez az érdeke? Ha nem ez az érdeke, akkor ezt mondja ki, vagy hagyja ezt az alternatív küszöböt, felejtse el, mert ez egy szegénységi bizonyítvány” - szögezte le az RMDSZ politikai alelnöke. {loadposition OTP}

Mikó-ügy a MÁÉRT-ülésen?

Borbély László még elmondta: reméli, hogy a hamarosan megrendezendő MÁÉRT-ülés zárónyilatkozatában olyan, az erdélyi magyarság számára fontos kérdések is szerepelni fognak, mint például a Székely Mikó kollégium ügye.  A múlt héten Budapesten lezajlott román-magyar külügyminiszteri találkozókról szólva kifejtette, várható volt, hogy ezeken a megbeszéléseken nem érintsék a lényegi kérdéseket. 

„A két kormány kipipálta ezt a találkozót, mindenki várja a romániai választásokat,és emiatt nem is mentek bele egy esetleges együttes kormányülés részleteibe sem. Egyértelmű, hogy a választások végeredményére várnak” – mondta az ETV-ben Borbély László.

Kimaradt?