Hegedüs Csilla: az értékőrző közösségek jövője biztosított

„A történelem számtalanszor visszaigazolta, hogy csak azoknak a közösségeknek a jövője épül szilárd alapokra, amelyek tudatosan őrzik azokat az értékeket, amelyek az egyéneket összetartják. Ezért is fontosak az ilyen hagyományőrző ünnepnapok, amelyeken mindannyian érezzük, együtt többek, erősebbek és elszántabbak vagyunk, hiszen van, amire építenünk, van, amit átörökítenünk” – fogalmazott Hegedüs Csilla örökségvédelmi államtitkár a XVIII. Tövisháti Napok keretében megszervezett néptánc-találkozón, Szilágycsehen, ahol Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális miniszter üzenetét tolmácsolta a helyi közösségnek.

Az esemény előtt Hegedüs Csilla a közösség elöljáróval találkozott, akik arról a tervükről tájékoztatták, hogy a közeljövőben emlékművet állítanának Szilágycseh első világháborúban elesett huszonkét hősének, ugyanakkor a településen egy több évszázados műemlékértékű kutat is helyreállítanának. „A közösségi emlékezet ébren tartása mindannyiunk fontos feladata. Tennünk kell azért, hogy örökségünket ne csak puszta információként örökítsük át a jövő nemzedékeire, hanem kézzelfogható bizonyítékok emlékeztessenek arra, hogy elődeink mit tekintettek értéknek” – vélte a közösségi tervekről Hegedüs Csilla, aki a jelenlévőknek elmondta, Szilágyság épített örökségének három kiemelkedő alkotása – a zilahi, a krasznahorváti, valamint a menyői református műemléktemplom – helyreállítását belefoglalták a kulturális szaktárca idei Országos Műemlék-helyreállítási Tervébe.

Szilágycsehi látogatását megelőzően az örökségvédelmi államtitkár a XVI. Krasznai Napok nemzetközi fogathajtó versenyén vett részt Seres Dénes, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke, Végh Sándor parlamenti képviselő, valamint Pop Imre, Kraszna polgármestere kíséretében. Hegedüs Csilla találkozott Bogya Anna helyi nőszervezeti elnökkel is, akinek megköszönte közösségszervező tevékenységét és azt, hogy a tavaszi európai parlamenti választáson a szilágysági nőket képviselte jelöltként az RMDSZ képviselőlistáján.

 

Kimaradt?