Erdélyben is lesz engedélyezett gépkocsi-átszerelő műhely

A Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság a Megyei Tanáccsal közösen, a Humán Erőforrás Fejlesztését Célzó Operatív Program keretében 123 000 euró támogatást nyert egy szerelőközpont létrehozására, ahol a mozgáskorlátozottak speciális igényeinek megfelelően alakítják át a személygépkocsikat – számolt be a Szatmári Friss Újság.

Jelenleg az országban egyetlen engedélyezett átszerelőközpont működik Bukarestben, ahol valamennyi módosítást elvégeznek: a különféle kézi vezérléseket, kormányforgató gombok felszerelését, egyik vagy mindkét lábat helyettesítő segédberendezéseket, illetve a három pedál (fék-gáz-kuplung) együttes átalakítását.

Szatmárnémeti határában, a Gorunului utcában lévő egykori tsz-épületeket újítják fel és alakítják át szerelőcsarnokká, a tervek szerint pedig jövő augusztusban megkezdik a munkát , 140 fogyatékkal élő személynek biztosítva munkahelyet. Octavian Apan igazgató szerint a legelső, speciális igényeknek megfelelően átalakított autót a sofőriskolák rendelkezésére bocsátják.

A mozgáskorlátozottak ugyanis legtöbbször azért nem tudják megszerezni a jogosítványt, mert az autósiskoláknak nincsenek a különböző igényeknek megfelelően átalakított járművei. Saját autójukkal ugyan megtanulhatnának vezetni, de azt meg csak akkor lehetne átalakítani és forgalomba íratni, ha a tulajdonosnak már meglenne a jogosítványa.

Kimaradt?