Utcára vonulnak: a minimálbérről szól a szakszervezeti ősz

Országos tiltakozó akciókra készül október végén az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség, ha a kormány nem teljesíti a minimálbér emelésével kapcsolatos követeléseiket – nyilatkozta pénteken a maszol.ro-nak Bogdan Hossu. Az Alfa Kartell elnöke szerint van fedezet arra, hogy az összeget 700 lejről 850 lejre emeljék 2013-ban.

Hossu: ez csak 15 százalék

Hossu elmondta: jövőre az inflációnak megfelelő kiigazítás után amúgy is 820 lejre kellene emelkednie a minimálbérnek. „Mit tehát csupán 30 lejes, azaz 15 százalékos emelést kérünk, és ezt fedezni lehetne a fizetésekből levont adókból és illetékekből" – magyarázta a szakszervezeti vezető.

Kifejtette: Romániában összesen mintegy 4,3 millió adófizető alkalmazott van, közülük csak 1,2 millióan dolgoznak állami intézményekben, tehát a maradék 3,1 millió személy közteherviselési hozzájárulásából finanszírozható a minimálbér emelése.hossu

Ez az intézkedés azonban a vállalkozókat is megterhelné, hiszen a minimálbér kifizetése a magánszféra munkáltatói számára is kötelező. „A minimálbér akár 10 százalékos emelése is megkérdőjelezné a további működésünket" – jelentette ki a témában tartott bukaresti gazdasági tanácskozáson Valeriu Velciu, az egyik munkáltatói szövetség vezetője.

Hossu ezt a kijelentést a maszol.ro felvetésére „hamis hozzáállásnak" minősítette. „Ha a cégek a saját érdekeiket maximalizálják, és más szempontokat nem vesznek figyelembe, az a román gazdaság piacának széteséséhez vezethet" – mondta az Alfa Kartell elnöke.

Eredményes sztrájkőrségek

A szakszervezeti szövetség október első napjaiban több nagyvárosban sztrájkőrséget tartott, így követelték a minimálbér emelését és a társadalmi párbeszédet szabályozó törvény módosítását. Bogdan Hossu szerint hatott a tiltakozó akció, mert a jogszabály módosítása kapcsán sikerült eredményt elérni a Liviu Pop tárca nélküli miniszterrel folytatott tárgyalásaikon. „Persze, ez annak is tulajdonítható, hogy ez nem anyagi jellegű követelés volt, így könnyebb volt teljesíteni" – tette hozzá.alfacartel2

Kimaradt?