Munkanélkülieknek szerveznek építőipari képzést Erdélyben

Kifejezetten munkanélkülieknek indítnak képzéseket az ország több megyéjében az Európai Szociális Alap támogatásával, A Picas alkalmaz az építkezésben elnevezésű, 11,7 millió lej értékű projekt keretében, melynek regionális indítását szerda reggel tartották Nagyváradon.

A részvevőket Alexandru Stoian szervezési koordinátor köszöntötte, majd Ovidiu Mureşan nagyváradi alpolgármester és Caludia Timofte, a prefektúra kancelláriaigazgatója beszélt, majd rátértek a projekt, illetve a benne résztvevő partnerek bemutatására.

A projekt keretében 650 munkanélkülit választanak ki, közülük hatszáz számára biztosítanak többféle, többlépcsős szakmai képzést, és nyelvtanfolyamokat is indítanak. Az ország több régiójában (Bukarest-Ilfov, Észak-Keleti, Dél-Munténiai és Dél-Keleti) már működnek az úgynevezett Picas-központok, és néhány héten belül átadják a nagyváradit is, mely az Építők klubjában kap majd helyet.

Ezekben tanácsadással, tájékoztatással segítik a hozzájuk fordulókat, a tanfolyamok résztvevői anyagi támogatást is kapnak, óránként 5 lejt (ami például egy 720 órás tanfolyam esetén 3600 lejt jelent), emellett más juttatásokban is részesülhetnek.

A nagyváradi Picas-központon keresztül egyébként nemcsak Biharban, hanem három szomszédos megyében: Kolozs, Szatmár és Szilágy megyében is szerveznek majd tanfolyamokat 25–28 fő számára.

A program egyik célja, hogy a szakképesítést szerzők húsz százaléka munkahelyet is találjon, ebben például tanácsadással, állásinterjúra való felkészítéssel és önéletrajz összeállításával is segítik majd a résztvevőket.

Kimaradt?