Hétfőtől Demény Péter a ICR vezetőtanácsi tagja lesz

Hétfőn szavaz a szenátus plénuma a Román Kulturális Intézet (ICR) új vezetőtanácsának összetételéről. A testületnek tagja lesz Demény Péter író, a Látó szerkesztője, lapunk főmunkatársa is, akit az RMDSZ javasolt a tisztségbe.

A vezetőtanácsba az ICR tevékenységét szabályozó új törvény szerint a parlamenti pártok mellett az elnöki hivatal, a miniszterelnök, az akadémia, az oktatási minisztérium, a külügy, a kulturális tárca és a különböző alkotói szövetségek javasolnak tagokat. Az RMDSZ a politikai algoritmus szerint egy személyt delegálhat a testületbe.DemenyPeter1

Fekete: nem lesz gond a jelöléssel

Fekete Szabó András szenátusi frakcióvezetőtől megtudtuk: a jelölteket hétfőn délelőtt hallgatja meg együttes ülésen a szenátus külügyi és kulturális szakbizottsága, a plénum délután szavaz az új vezetőtanács összetételéről. „Biztos vagyok abban, hogy Demény Péter személye ellen nem lesz senkinek semmilyen kifogása" – mondta a politikus.

Demény a maszol.ro-nak elmondta: maga is pénteken értesült arról, hogy hétfőn Bukarestben kell lennie a bizottsági meghallgatáson. „Az RMDSZ már jó ideje megkeresett, hogy vállalom-e a jelölést. Igent mondtam, a felkérést megtisztelőnek tartottam, de utána nagy volt a csend. Hosszú hetek után ma szóltak, hogy hétfőn a fővárosban kell lennem" – magyarázta.

A jelölt még nem tudja, hogy egészen pontosan mi lesz a feladata a vezetőtanácsban. „Ezt a testületet valahogy úgy képzelem el, mint egy lap szerkesztőbizottságát, amely havonta ülésezik" – jelentette ki.

Demény is bírálta Pontáékat

Mint ismert, az új kormány sürgősségi rendelettel módosított az ICR tevékenységét szabályozó törvényen, az intézményt az államelnöki hivatal hatásköréből a szenátus alárendeltségébe utalta. Miután az alkotmánybíróság is megállapította, hogy a jogszabály nem ütközik az alaptörvénybe, az ICR teljes vezetősége, Horia Roman Patapievici-csel az élen lemondott. Ezt követően szeptember 11-én a szenátus Andrei Marga kolozsvári filozófust nevezte ki az intézet igazgatójává.marga

A kormány eljárása felháborodást keltett román értelmiségi körökben, annál is inkább, mert a hatalmon lévő Szociál-Liberális Szövetség még csak nem is tagadta, hogy politikai okokból szervezik át az ICR-t. Azzal vádolták Horia Roman Patapieviciékat, hogy túl közel álltak Traian Băsescu államfőhöz és az intézményt kampánycélokra használták.

Demény Péter maga is elítélte több írásában azt, ahogyan a kormány elbánt az ICR-vel. „Ez nem mond ellent annak, hogy elfogadtam a vezetőtanácsi tagságot. Ha ez a testület valóban szerkesztőbizottságokhoz hasonlóan működik, akkor remélem, lesz hatalmam beleszólni az intézmény működésébe. Ennél a hasonlatnál maradva: attól még elfogadhatom a szerkesztőbizottsági tagságot, amiért nem tetszik a főszerkesztő személye" – mondta a maszol.ro-nak.

Kimaradt?