Fatolvajok lefülelésére razziáztak Háromszéken

Több mint 100 ezer lejre bírságolták a háromszéki faipari vállalkozásokat. Az ágazatban tapasztalt adócsalás és falopás esetek megszüntetését célozta az a nagyszabású országos ellenőrző akció, amelynek keretében Háromszéken is lecsaptak az ellenőrök, és több céget megbüntettek.

Nicoleta Marin rendőrségi szóvivő szerint 20 fakitermelőt, feldolgozót és kereskedőt vizsgáltak, közülük nyolcnál találtak rendellenességeket. Összesen 12 pénzbírságot róttak ki 102.000 lej értékben. Elkoboztak 487 köbméter farönköt, 83 köbméter deszkát 48.900 lej értékben illetve további 1.360 köbméternyi faanyag esetében még vizsgálják azok eredetét.

Az országos szintű ellenőrzésre Kovászna megye mellett, Hargita, Vrancea, Bákó, Brassó, Dâmboviţa, Neamţ, Prahova, Suceava, Argeş és Buzău megyei faipari vállalkozásoknál került sor. A 11 megyében lezajlott razzia során 600.000 lejnyi pénzbírságot osztottak, és 3000 köbméternyi faanyagot foglaltak le 250.000 lej értékben.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter hétfői, háromszéki látogatása során rámutatott: hatékonynak bizonyult a nemrég bevezetett SUMAL nevű informatikai rendszer, amely révén valós időben tudják követni a kitermelt fa útját. A tárcavezető szerint az online rendszer hozzájárul a falopás jelenségének visszaszorításához. Tavasszal kísérleti Argeş, Szeben és Fehér megyékben kezdték használni az informatikai rendszert, amelyet kiterjesztettek Kovászna, Vrancea, Suceava, Bihar, Krassó-Szörény és Vâlcea megyékre is. Később szeretnék bevezetni az egész országban.

A SUMAL nevű rendszer lényege, hogy valamennyi rönkszállító autót okos telefonnal látnak el, a sofőrnek indulás előtt be kell jelentkezni a programba, amely arra az egyszeri rakományra érvényes kódot generál, amit fel kell tüntetni a szállítólevélen. Eddig ugyanis a falopás leggyakoribb módszere az volt, hogy ugyanazzal a fuvarlevéllel egymás után többször is szállítottak faanyagot.

Kimaradt?