Elhagyták Erdélyt a kanadai vadászgépek

A Kanadai Királyi Légierő a hét végén befejezte feladatait Romániában, így az aranyosgyéresi repülőtéren ünnepélyes keretek között megtörtént a zászlólevonás.

A kanadai egység CF-18-asai április 29-én érkeztek Erdélybe, azonban ezt követően is maradnak Európában, ugyanis szeptembertől decemberig ők felelnek majd a balti államok légtérvédelméért. Az itt töltött hónapok alatt az egység számára a fő cél a kiképzés, és az ukrajnai válság miatti erőviszonyok stabilizálása volt.

A kanadaiak összesen hat CF-18 Hornettel vannak jelen, ezek mellett pedig parancsnoki, irányítói, felderítő, légtér-gazdálkodási és műszaki alegységek, illetve műveleti és logisztikai támogatás is kíséri a repülőgépeket. Mindez összesen 200 katonát jelent a különböző otthoni egységek részéről.

David Pletz alezredes parancsnok szerint a pilótáktól kezdve a tűzoltókig mindenki számára nagyszerű tapasztalatszerzési lehetőséget jelent az európai kontinensen töltött időszak, mely során a szövetséges erőkkel gyakorolhatják az együttműködést.

Kapcsolódók

Kimaradt?