Sál kerül a legmagasabb morva hegy „nyakába”

Több mint hat kilométeres sállal kötik be az észak-morvaországi Jeseníky-hegység legmagasabb csúcsát, a Praded-csúcsot, a csehek és a morvák. A kezdeményezést a régióbeli Malá Morávka település néhány aktivistája indította el tavaly nyáron, amikor bejelentették: egy év alatt 1492 méter hosszú sálat kötnek, ami a Morvaország legmagasabb hegyének számító Praded magassága.

„Amikor nyilvánosságra hoztuk ötletünket, nem számítottunkarra, hogy annak ilyen nagy visszhangja lesz. Több száz személy jelentkezett az egész országból, hogy ők is kötnek egy sálat, s azt tegyük hozzá a mi sálunkhoz. A mai napig az összekötött sálak teljes hossza meghaladja a hat kilométert. Ezért döntöttünk végül is úgy, hogy sálat kötünk a Praded nyakába" – nyilatkozta Martina Brachtlová, a szervezők egyike pénteken újságíróknak.

Jeseníky és a Praded-csúcs a csehek egyik legkedveltebb kirándulóhelye, s ahogy azt a Právo című lap megjegyezte, ezért nem véletlen, hogy az ötlethez annyian csatlakoztak. Az óriási visszhang hatására a szervezők úgy döntöttek, hogy a hatalmas sállal bekötik a Praded-csúcsot, ami nemcsak új cseh rekord lesz, hanem nagy valószínűséggel a Guiness-rekordok könyvébe is bekerülnek.
„A sál rendkívül színes. A legtöbben egy méteres darabot küldtek, de néhány helyről több tíz méter hosszú sálat is kaptunk" – fejtette ki Brachtlová.

Az akcióra szeptember 6-án szombaton kerül sor, és ebből az alkalomból több ezer embert várnak a Praded-csúcsra. A hatalmas sál néhány kiválasztott, legszebbnek tartott részét az akció után a Praded-csúcs alatt kiállítják. A sál többi részeit a Jeseníky-hegységben lévő turistaházak fogják megkapni, amelyek a legszebb darabokat a tervek szerint belső dísznek használják majd ki.

Kimaradt?