Elszabadult egy androidos vírus

Az egyik legismertebb androidos károkozónak kiszivárgott a forráskódja az interneten, ezért a közeljövőben még szélesebb körben terjedhet – figyelmeztet a biztonságportal.hu.

Az internetes alvilág berkein belül nem egyedi jelenség, amikor egy kártékony programnak elérhetővé válik a forráskódja. Ekkor a kiberbűnözők azonnal kapnak az alkalmon, és megpróbálják a saját ízlésük szerint formálni a kártékony programokat. Ez történt egyebek mellett az egyik leghíresebb banki trójai, a Zeus kapcsán is.

Amikor a banki adatokra éhes kártevő forráskódja 2011-ben napvilágra került, akkor minden korábbinál gyorsabban, és rengeteg variáns formájában kezdett terjedni. A helyzetet nehezítette, hogy gyakran nem a teljes kódját használták fel a csalók, hanem annak egy-egy részét.

Most immár egy mobil kártékony program, a Dendroid is szabad prédává vált. A trójait korábban 300 dollárért lehetett megvásárolni az internetes feketepiacon forráskód nélkül. Ezért a pénzért a "vásárló" egy olyan károkozóhoz jutott, amely egyebek mellett alkalmas volt hívásnaplók kiszivárogtatására, beszélgetések rögzítésére, SMS-üzenetek kezelésére, fényképek, videók készítésére, címjegyzékekben szereplő adatok összegyűjtésére, alkalmazások indítására és a webböngészés megfigyelésére is.

Kimaradt?