"Szociális kanapét" avattak Temesváron, holland mintára

Temesvár egyik belvárosi sétálóutcájában szerdán avatták fel a Plai kanapét, amely a rehabilitációs munkálatok befejezéséig lesz az utca dísze, majd a Szabadság térre költöztetik – számolt be a Nyugati Jelen.

A holland Social Sofa koncepció alapján elkészített, színes mozaikkal beborított „szociális kanapé” létrehozásán 70 önkéntes dolgozott három hétig, a járókelők bevonásával. A különleges utcai bútordarab a szeptember 12–14. között a Falumúzeumban sorra kerülő Plai világzenei fesztivál eseményeire szeretné irányítani a figyelmet.

A Plai fesztivál szervezői a George és a Doina nevet viselő művészi falfestmények után a Plai szociális kanapéval ajándékozzák meg a várost. Az önkéntesekkel és helybéliekkel közösen feldíszített utcai bútordarabok ötlete a hollandiai Tilburgból származik, ahol már 150 mozaikkal díszített „szociális kanapé” található. A hollandiai kanapék feldíszítésében olyan személyek is részt vettek, akik előzőleg semmit sem tettek városukért, és így lehetőségük nyílt a közösség életébe való bekapcsolódásra, az alkotás örömének a megízlelésére.

„A Plai kanapé feldíszítésében több mint 200 járókelő vett részt – nyilatkozta a sajtónak Despina Iancu Plai önkéntes –, valamennyien felragasztottak egy-egy mozaikkockát a kanapéra, miközben elmondtuk nekik a szociális kanapé történetét. Meggyőződésem, hogy évek múltán is tudni fogják, melyik az ő apró mozaikkockájuk, amit a város multikulturalitását tükröző ábrához hozzátettek. Azt reméljük, hogy a kanapénk a város nevezetes pontja lesz, ahol barátok találkozhatnak, és együtt tervezgethetik a jövőt.”

Kapcsolódók

Kimaradt?