Szakított Udreával és függetlenként indul Diaconescu

Kilép a Népi Mozgalom Pártjából (PMP), és függetlenként indul az őszi államelnök-választáson a PMP eddigi elnökjelöltje, Cristian Diaconescu.

Traian Băsescu államfő volt tanácsadója hétfőn közölte, a döntést azért hozta, mert tudomására jutott, hogy a PMP több politikusa (élén Elena Udrea pártelnökkel) a jelölt lecserélését kezdeményezte. Mint mondta, a küzdelmet nem adja fel, ezért újra elkezdi a támogató aláírások gyűjtését is.

Elenea Udrea hétfőn azzal érvelt, hogy Diaconescut csupán javasolták államfőjelöltnek, a pártban nem született hivatalos döntés az indításáról. Közölte, hogy kedden ülésezik a PMP országos választmánya, és ez a testület nevesíti majd a jelöltet. Udrea jelezte, maga is szívesen indulna az elnökválasztáson, ha szándékát a párt kedden megerősíti.

Mint ismert, a PMP az államfő védnökségével jött létre. Korábban Traian Băsescu maga is aláírta a Cristian Diaconescu indulását támogató ívet. Elenea Udrea elmondta, a keddi választmányi ülés után szándékában áll tárgyalni az államfővel.

Kimaradt?