A Trónok harca négy Emmy-díjat nyert

Négy-négy díjat nyert a szombat esti Los Angles-i gálán a Trónok harca és A törvény nevében című tévésorozat, valamint egy kozmoszról szóló dokumentumfilm, de a Saturday Night Live műsor tarolt: öt díjat nyert.

A Kreatív Emmy-díjakat technikai kategóriákban (például vágás, hang, speciális effektusok, jelmez) ítélik oda televíziós produkcióknak, továbbá ezen a díjátadón jutalmazzák a legjobb tévés vendégszerepléseket is. Az elismerések átadása egy héttel előzi meg az „igazi" Emmyk kiosztását a többi között a legjobb sorozatért, a legjobb színésznek vagy színésznőnek.

A szombat esti ceremónián vendégszereplőként mások mellett az Orange is New Black sorozat egyik sztárja, Uzo Aduba nigériai származású színésznő vehetett át díjat, Jeremy Irons pedig egy dokumentumfilm, a Game of Lions narrátoraként kapott Emmyt.

A tévécsatornák versengésében az HBO diadalmaskodott, amely 15 Kreatív Emmyt kapott műsoraiért, az NBC tíz, a PBS nyolc, a Fox és a Netflix hét-hét díjjal távozott. A CBS hat, az ABC öt díjat gyűjtött össze. A Fox csatorna Kozmosz: Történetek a világegyetemről című dokumentumsorozata, amely a nyolcvanas évekbeli Kozmosz-széria 21. századi kiadásaként készült el, négy díjat nyert. A Trónok harca, A törvény nevében és a Sherlock-sorozat harmadik évadának His Last Vow című epizódja szintén négy-négy díjjal gazdagodott.

Tavaly egy magyar alkotó, Homonnay Gábor is a díjazottak között szerepelt, a Borgiák című televíziós sorozatban való közreműködéséért a legjobb jelmezért járó kreatív Emmy-díjat kapta. A Kreatív Emmyk átadását augusztus 25-én követi a nagyszabású Emmy-gála, amelyen a színészi kategóriákban nyújtják át a televíziós elismeréseket, de a forgatókönyvírók és a rendezők is akkor vehetik át díjaikat.

Kimaradt?