A nyerőgépek betiltása alkoholistákat termel

Magyarországon a parlament kedden elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében csak az állami koncesszióban működő kaszinók tarthatnak pénznyerő gépeket. A törvényjavaslat egyik célja az volt, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ne dobálják játékgépekbe a pénzüket.

A nyerőgépek felhasználói azonban nemcsak anyagilag lehetnek hátrányos helyzetben. A kóros játékszenvedély ugyanolyan komoly betegség, mint a nikotin- és alkoholfüggőség. A játékosok, ha elveszik szenvedélyük tárgyát, megpróbálnak másfajta szerencsejátékot vagy valami pótszert keresni.

nyerogep ivas

 Az addiktológusok szerint a játékszenvedély nehezen kezelhető, mert aki ebben szenved, nem érzi magát betegnek. A drogosoknak és az alkoholistáknak testi tüneteik vannak, a megvonást és a túladagolást egyaránt érzékelik, kialakul bennük egy krónikus betegségnek tekinthető állapot.

A szerencsejátékos betegekre ez nem jellemző. A függő játékosnál, ha nem tud játszani, mentális tünetek jelenhetnek meg, ami lehet apátia, de akár őrjöngés, ámokfutás és pánik is.

„Nem tudunk arról, hogy a kormány a törvény kapcsán foglalkozna a szenvedélybeteg játékosokat érintő egészségügyi problémával.” – mondta az Indexnek Funk Sándor addiktológus, aki szerint a játékosok nehezen találnak majd alternatívákat: aki eddig egy vidéki kocsmában játszotta el a pénzét, nem fog szmokingot felvenni, hogy beengedjék egy legális kaszinóba. Arról nem is beszélve, hogy csak három ilyen kaszinó van országszerte.

„Marad az, hogy a játékra szánt pénzt is alkoholra fordítják, ami a kocsmában könnyen elérhető” – mondta Funk Sándor. – „Ennek súlyos következményei lesznek, mert Magyarországon már nem lehet tovább növelni az alkoholfogyasztás mértékét.”

Kimaradt?