Mikor szülnek a romániai nők? (INFOGRAFIKA)

Részletes statisztika készült arról, hogy 1980-tól napjainkig hány éves korukban szültek, házasodtak, hány gyereket vállaltak a nők Romániában.

Az első infografika azt mutatja, hogyan változott a helyzet az elmúlt 34 évben, hány éves korukban vállalják a romániai nők az első gyereket, mikor házasodnak meg:

A következő mutatóból az derül ki, hogyan változott 1960-tól 2010-ig Romániában a termékenységi. Ez azt jelenti, hogy az adott év élveszületéseinek számát elosztották a szülőképes korú (15-49) éves nők számával, ezer főre számítva:

A termékenységi arányszám azt a feltételezett gyermekszámot jelenti, amelyet egy nő szülne élete folyamán, ha az adott évi gyakoriság egész élete folyamán állandósulna, egyszerűbben: a szülőképes korú női népességre jutó születések átlaga. Ahhoz, hogy egy országban a népesség megmaradjon, az aránynak a 2,1-es szintet kell elérnie. Mint látszik, Románia 1990 óta ez alatt van, de a korábbi évtizedekben is előfordult, hogy nem ütötte a szintet. 1967-ben és 1968-ban kiemelkedett viszont, az előbbi évben 3,7-et mértek, utóbbiban 3,6-ot.

Kimaradt?