Vásárolj virágot a gyógyíthatatlan betegekért a Diakóniánál

Az 5. Kolozsvári Magyar Napok keretén belül élővirág-flashmobot szervez a kolozsvári Diakónia Keresztyén Alapítvány, amely 2007 óta ingyenesen gondoz gyógyíthatalan betegségben szenvedőket és családjaikat. Jelenleg Kolozs megye öt településén látják el munkatársai, önkéntesei ezt a szolgálatot: Kolozsváron, Tordaszentlászlón, Bonchidán, Kolozson és Körösfőn.

A gyógyíthatatlan betegek ápolásának fontosságát és szükségességét szeretnék tudatosítani a kolozsvári közösségben az 1660-ban adományozott jelkép értékű Rákóczi-szőnyeg 1728 élő virágból 108 négyzetméteren való kirakásával.

„II. Rákóczi György fejedelem a vesztes szászfenesi csata után sebesülten Várad felé menekülve Körösfőn megpihent, itt Korpos György helybeli lakos látta el. Az ápolót jóságáért egy török szőnyeggel ajándékozta meg a fejedelem. Így II. Rákóczi György fejedelem az első erdélyi palliációs gondozottnak, ápolójának adományozott szőnyege a palliatív gondozás jelképének tekinthető” - áll a Diakónia közleményében. Az eredeti szőnyeget mai napig a körösfői református templom őrzi, 2014. augusztus 23-án viszont kiállítják a kolozsvári Insomnia kávéház földszintjén (Egyetem utca 2. szám).

A szőnyeg virágokból rekonstruált képét augusztus 23-án 12:00 és 20:00 óra között készítik el a Főtér keleti oldalán, a Szentegyház utca bejáratánál, az úttesten. A helyszínre szállított virágokat adomány fejében helyezheti az adományozó vagy a Diakonia önkéntese az úttesten kijelölt helyre. A szervezők bíznak benne, hogy estére felépül az élő virágszőnyeg, az adományokkal pedig a gyógyíthatatlan betegek ellátását tudják tovább finanszírozni.

Kimaradt?