Megérkezett az okoscipő

Manapság egyértelműen az okosodás a trend, okos lesz lassan minden, a telefon már régen az, de az lesz az óra, a szemüveg, a lakás és lassan a ruhánk is. Így aztán tulajdonképpen már meg sem lepődünk azon, hogy megjelent a piacon az okoscipő is – írja a gazdagisztan.blog.hu.

Az indiai Ducere Technologies nevű cég alkotta a Lechalt, az első okoscipőt. A Lechal hindi nyelven azt jelenti, „vigyél oda”, ami már jelzi, mit tud majd a cipő, ami egészen pontosan nem is cipő, hanem egy betét, ami képes arra, hogy Bluetooth segítségével összekapcsoljuk az okostelefonunkkal, velünk pedig vibrálással kommunikál.

Egy ilyen segítség kifejezetten jól jöhet például a látásukban vagy mozgásukban korlátozottaknak, az időseknek, de akár a futóknak is segítséget jelenthet a mindennapi mozgás, edzés terén, nem is beszélve az autót vezetőkről. A cipő a Google Maps-szel összekapcsolva segít eligazodni, be lehet például állítani, hogy a bal cipőnk vibráljon, amikor balra kell tovább mennünk, de különböző típusú és gyorsaságú jelzéseket is beállíthatunk a különböző funkciókhoz. Az autóban is hasznos lehet, hiszen például érzékelheti, ha a sofőr pozíciója megváltozik, esetleg elalszik a volánnál.

Az újratölthető, vízálló és mosható okosbetét ősszel kerül a boltokba, a gyártó ígérete szerint a legtöbb cipőbe beilleszthető lesz. Az, hogy a várhatóan 100-150 dolláros  ár sok vagy kevés, mindenki döntse el magának.

Kimaradt?