WHO-felmérés: a romániaiak jóval karcsúbbak a magyarországiaknál

Az elhízott személyek arányát tekintve Magyarország messze megelőzi Romániát – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai felméréséből. Európa legkövérebb nemzete címet a csehek kapták.

A WHO 53 országot érintő felmérésből - amely górcső alá vette az elhízás különböző faktorait - kiderül, hogy melyik európai állam hol helyezkedik el a különböző egészséges táplálkozással kapcsolatos skálákon. (A grafikon kattintással nagyítható)

A kutatás szerint Magyarország az elhízott nemzetek élmezőnyéhez tartozik, a vizsgált országok közül a 8. helyre került. Kiderült, hogy az ország felnőtt lakosságának több mint fele (61,5 százaléka) túlsúlyos, és közel harmada (27,6 százaléka) elhízott. (Az elhízott kifejezés pedig ebben az esetben egy barátságos megnevezése a nagyon kövérnek.)

Románia ezzel szemben a 46. a listán. Az ország lakosságának 51,6 százaléka túlsúlyos és 22,4 százaléka elhízott. Európa legkövérebb nemzete címet a csehek kapták, de szorosan mögöttük találhatók - a magyarokat is megelőzve- a spanyolok az írek és a törökök is.

Kimaradt?