Tiltakoznak a verespataki bányászok a FânFest ellen

Megkezdődötthétfőn az idei FânFest Verespatakon, a helybéliek tiltakoznak. A verespataki bányászok szakszervezetének elnöke azt nyilatkozta, zavarja a falu lakosságát, hogy a fiatalok egy héten keresztül mulatoznak a környéken.

A bányászok szerint a FânFest szervezői nincsenek tekintettel annak a mintegy ezer családnak a helyzetére, akik elvesztették a megélhetésüket a Verespatakon aranybánya megnyitását tervező RMC-nél történt elbocsátások miatta. A szakszervezet közleményében emlékeztetet: a 2012-es népszavazáson a lakosság 80 százaléka voksolt a bányakitermelés mellett, ezért úgy gondolják, bármilyen bányászatellenes tevékenység sérti a közösséget.

A fesztivál szervezői azonban kitartanak amellett, hogy mindenféle szempontból káros tevékenység lenne a bányászat újraindítása Verespatakon. A lakosság panaszaira pedig az a válaszuk: nézzenek más megélhetési forrás után, mint például a fesztiválozók vendéglátása.

A civil aktivistákat és környezetvédőket tömörítő FânFest összművészeti fesztivál immár 9. éve magánterületeken zajlik, a törvények teljes tiszteletben tartásával – közölték a szervezők.

Kimaradt?