Meghalt a híres párizsi fagyikirály

Meghalt Raymond Berthillon, Párizs leghíresebb fagylaltozójának alapítója. 90 éves volt – adta hírül a Le Figaro hétfőn. A nevét viselő, házi fagylaltjairól és szorbetjeiről híres szalon idén 60 éves.

Raymond Berthillon 1923-ban született az ország közepén fekvő Fleury-la-Vallée-ban, szülei pékek voltak. A második világháború után a család a főváros közelében nyitott pékséget, ott dolgozott Raymond is.

Berthillon harmincéves volt, amikor a fagylaltok világát felfedezte: a Saint Louis-en-ile utca 31. alatt álló La Bourgogne kávéház és fagylaltozó igazgatója lett. A hely mostohaanyjáé volt, ugyanezen a helyen működik ma is a híres üzlet.

"Akkoriban kezdett kiváló minőségű alapanyagokból fagylaltokat készíteni: teljes tejből, tojásból, friss tejszínből, melyeket hajnalonként, a Berger utcai piacra kisétálva, a Baltard-pavilonban vásárolt" – olvasható a fagylaltszalon honlapján közzétett életrajzban.

Berthillon volt az első, aki szorbetet árult, "a keleti eredetű csemegét, a szultánok eledelét, mely tejszín nélkül, csak gyümölcsből és cukorból készül" – írja a honlap.

Ma a Berthillon-család harmadik nemzedéke működteti fagylaltozót. 

Kimaradt?