Kolozsváron is kezelhetnek ebolás beteget, ha erre szükség lesz

A kolozsvári járványkórházban is kezelhetnek Ebola vírussal fertőzött személyeket, ha az Egészségügyi Minisztérium véglegesíti ezzel kapcsolatos tervét.

Alexandru Rafila, a szaktárca közegészségügyi tanácsadója a sajtónak hétfőn azt nyilatkozta, kizárólag a járványkórházak láthatják el azokat a pácienseket, akiknél felmerül az Ebola vírussal való fertőzés gyanúja.

Ezért a minisztérium most annak a lehetőségét vizsgálja, hogy a bukaresti Matei Balș Intézet mellett más szakintézmény is részt vegyen az ebolagyanús betegek kezelésében, így a kolozsvári járványkórház neve is szóba került, a temesvári és iași-i járványkórház mellett. Ezek az intézmények a Világbank keretében nyertek korábban olyan támogatást, amelynek segítségével megfelelő felszerelésük van és az elkülönítést is megvalósíthatják a fokozottan veszélyes vírusos betegségek kezelésénél.

Rafila elmondta, a szaktárca valamennyi utast írott formában értesíti, aki fertőzésveszélyes országba utazik, vagy onnan tér haza, hogy mely intézetekhez forduljon egészségügyi kivizsgálásra, illetve ellátásra, ha erre szükség van. 

Kapcsolódók

Kimaradt?