Román kurvának nevezték az egyik legelismertebb magyar képzőművészt

Porrá égett Macskássy Izolda budapesti lakása, benne ötven év munkájával és családi ereklyékkel. Valószínűleg szándékos gyújtogatás történt: negyedik emeleti erkélyére dobhattak be valamit.

„Eredj haza, te szemét román kurva" – ehhez hasonló fenyegetéseket kapott Magyarország egyik legelismertebb képzőművésze, a marosvásárhelyi származású Macskássy Izolda, akinek a budapesti lakását felgyújtották.

A Bors online beszámolója szerint a hetven éves művésznő jelenleg Szegeden tartózkodik, de készül vissza Budapestre, ugyanis a rendőrség állítólag nyomon van. Macskássy Izolda elmondta a lapnak, hogy az erkélyére dobhattak be valamit, amitől tűz keletkezett a lakásában.

103 négyzetméter égett le, köztük a családi öröksége és sok saját munkája; ahogy fogalmaz: ötven év munkája. A művésznő elárulta a lapnak: mostanában mindig van mellette valaki, mert egyedül lehetetlen kibírni ekkora veszteséget.

Macskássy Izolda Marosvásárhelyen született, ősei híres fazekasok voltak, nagyapja a legendás korondi fazekas, Katona Sándor. Budapesten, Ausztriában és Bulgáriában tanult s hosszú évtizedekkel ezelőtt telepedett le Magyarországon. Gyönyörű képeit, grafikáit, egyedi selyem kollázsait az életöröm, a derű lengi körül, s műveit könnyű felismerni és szeretni. Számos csodás tárlata volt már, pár éve az Európai Parlamentben is kiállították a képeit.

Macskássy Izolda korábban azt monda, hogy vélhetően azért fenyegették meg, mert nyilatkozataiban rendszeresen kifejti: nem stadionokat kellene építeni és herdálni az ország vagyonát, hanem például a szociálisan rászorulókat kellene megfelelően segíteni.

 

Kimaradt?