Organikus népi feredő és mofetta épül Zalánpatakon

Negyedik alkalommal épül kalákában népi feredő Háromszéken. A Kovászna megyei tanács és a magyarországi Ars Topia Alapítvány Herczeg Ágnes tájépítész vezetésével az elmúlt években már több kalákát is szervezett, így megépült a sütei, a csernátoni és kisbaconi feredő. Rendszerint a magyarországiak és a helybéliek dolgoznak együtt annak érdekében, hogy Háromszék valamely borvízben gazdag helyszínét ingyenesen használható fürdővé alakítsák.

Idén a Károly brit herceg által nemzetközileg is ismertté tett Zalánpatakon építenek népi feredőt. A munkálatok már augusztus 5-én megkezdődtek és az építkezés befejezése 15-ére várható. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület irodavezetője Albert Zoltán elmondta: az utóbbi időben turisztikai szempontból fejlődött Zalánpatak, illetve az egész Málnás község. A vendégkör, amely a települést látogatja fogékony erre a típusú organikus építészetre.

Aki ismeri Zalánpatakot tudja, hogy egy út vezet át a falun, mellette folyik a patak és az egyik oldalán található néhány borvízforrás, illetve széndioxid gázfeltörés, ezeket fogják mofettává és fürdővé alakítani, lesz filagória, illetve szerepel az elképzelések közt egy fűthető medence is.” Albert Zoltán szerint a korábbi kalákákra hivatkozva elmondta, hogy az előkészített anyagokból könnyedén megy az építkezés. Az idén nagyobb kihívást jelent a munkaerő megszervezése, hiszen Zalánpatak eleve kis település, így önkéntesekre a teljes Málnás községből számítanak.

„A tavalyi példa az nagyon-nagyon jó volt, a falubeliek megértették az egész kezdeményezés lényegét, terményekkel hozzájárultak az ellátmányozáshoz, tényleg magukénak érezték az egész építkezést.” „Gyakran hangsúlyozzuk, hogy az idegenforgalom húzó ágazat, a természet, a borvíz, pedig a mi fő erőforrásaink – a fürdőépítés lényegében ez a három egyben.

Herczeg Ágnes és csapata évek óta ezt a közérdekű feladatot végzi, látnak fantáziát Székelyföldben. Nekem személy szerint különösen tetszik a régi motívumok használata” – fogalmazott Albert Zoltán. A szervezők az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is várják azon személyek jelentkezését, akik részt vennének a munkában vagy más módon, például élelmiszerrel támogatnák a kalákát.

Albert Zoltán szerint a rusztikus, gyógyvizes feredők és a különleges ízű borvizek népszerűsítésével azt szeretnék elérni, hogy főként a helybélieknek megmutassák, hogy vannak szép dolgok a térségben, amelyek használata semmibe se kerül. Nem kell föltétlenül külföldön kirándulni, a környéken is vannak érdekes helyek.

Háromszéken a kalákában épülő zalánpataki, sütei, csernátoni és kisbaconi feredők mellett, pályázatból épült fürdő Székelypetőfalván, magánkezdeményezéséként épül Csiszárfürdő, és a Mikes család is felújította a bükszádi Mikes fürdőket.

Kapcsolódók

Kimaradt?