Ponta felmondta a Băsescuval kötött paktumot

Semmisnek tekinti az államfővel 2012-ben kötött megállapodását a miniszterelnök. Ezt Victor Ponta szerda este közölte Traian Băsescuval – számoltak be a hírtelevíziók. Bejelentésének hírértékét csökkenti, hogy a „politikai társbérleti” megállapodást jó ideje egyik fél sem tartotta be.

Mint ismeretes, a 2012-es parlamenti választások után kötött Băsescu – Ponta-paktum lényege az, hogy a két, egymással szemben álló politikai oldalt képviselő közjogi méltóság mellőzi egymás nyilvános bírálatát, bizonyos kérdésekben pedig együttműködik.

A miniszterelnök azért mondta fel a megállapodást, mert az államfő kedden egy interjúban elismerte: becsapta Victor Pontát a paktummal. „Becsaptam annak idején a kormányfőt. A választások után a falhoz voltam szorítva, a hetven százalékos parlamenti többségükkel megtehették volna, hogy nem tárgyalnak velem. Ponta tapasztalatlanságának köszönhetően sikerült elérnem, hogy paktumot kössünk” – jelentette ki Băsescu.

A két politikus megállapodásának tartalma 2012 végén vált nyilvánossá. E szerint felek ebben megerősítik, hogy fontosnak tartják Románia európai uniós és NATO-elkötelezettségét, az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerséget, a jogállamiságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét és arra vállalkoznak, hogy a jövőben egyeztetni fognak a fontos politikai kérdésekben és tartózkodnak egymás sértegetésétől. 

Levelében Ponta emlékeztette az államfőt, hogy nem csak őt, hanem az EU döntéshozóit is becsapta, mert annak idején Brüsszelben a megállapodás szövegét nekik is meglobogtatta. „Băsescu erkölcsi és politikai roncs. Megbolondult, semmilyen logika nincs abban, amit tesz. Alig várom, hogy véget érjen a mandátuma, mert akad majd dolga a bíróságon elég” – nyilatkozta szerda este az egyik hírtelevíziónak a kormányfő.

Kimaradt?