A kutyatartás mintavárosa lenne Kolozsvár

Civil szervezetek mellett városlakók és közintézmények, többek között a rendőrség, az állategészségügyi hivatal, az egészségügyi hivatal, a közszállítási cég is jelen volt szerdán délután a kolozsvári városházán, a kutyák sétáltatását és tartását megvitatandó.

Az ország legjobb törvényét teszik le az asztalra, európai normák mentén, miután a nyílt vitát követően a városi tanács dönteni fog, mondta Emil Boc polgármester. Ezt követően számos javaslat elhangzott: az első felszólaló azt szorgalmazta, olyan várost kell teremteni, amelyben az államokat kedvelők is otthon érezhetik magukat. Más felhívta a figyelmet arra, míg országos szinten bizonyos szabályok normaként szolgálnak, Kolozsvár szigorúbb: a CFR például támogatja az állatok szállítását, a kolozsvári közszállító cég azonban nem, hangzott el.

Tapsot kapott, aki azt javasolta, a zöldövezetekre semmiféle tiltás ne vonatkozzon - Boc azt válaszolta, tiszteletben tartani azokat is, akik például a gyereküket engedik a fűbe, és kellemetlenségekbe ütköznének a kutyák miatt. Jelen pillanatban egyébként két, speciálisan kutyasétáltatásra alkalmas zárt köztér létezik a városban, szeptember elejétől azonban három újat létesítenek, hangzott el, és 33 nyitott területet alakítanak ki, amely meg fog felelni erre a célra.

Nevetséges ötletek merültek fel a tervezet korábbi változatában. Korábban az is szerepelt a szövegben,amennyiben valaki a kutyájára kiált, büntethető, illetve azonnal meg kell szakítania kedvence tevékenységét, ha az zavar valakit. Az előbbi kapcsán felmerült a kérdés, hogyan mérik le a hang erősségét, az utóbbi kapcsán, hogy mi számít zavaró tevékenységnek?

Egy szemiotikával foglalkozó tanár megjegyezte, agresszív és a kutyatartókkal szemben diszkriminatív a tervezet, ezt onnan következtetheti ki, hogy talán az egyetlen nyugati várost találták meg példaképpen, hol a tömegszállító eszközökön tilos a állatok szállítása, ugyanakkor az "engedélyezés" szót kisbetűvel írták, míg a "tiltást"-t naggyal. Más azt taglalta, el kell dönteni, hogy kutyatartó vagy -tulajdonos lesz a hivatalos megnevezés a jövőben.

Egy hölgy azt javasolta, minden kutyatulajdonos szánjon egy munkanapot arra, hogy a közösségért dolgozik - szavát a jelenlévők egy része nagy tapssal fogadta. Más elmondta, nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy mely kutyák veszélyesek, és melyek nem. Ez nem méret, szín, faj kérdése, hanem, hogy miként nevelték őket - hangzott el. Felhívták a figyelmet arra is, vannak kutyafajok, amelyekre nem lehet szájkosarat tenni, előfordult az Egyesült Államokban például, hogy egy kutya meghalt a szájkosarat kötelező törvény miatt, gazdája pedig beperelte a városházát.

A beszélgetés megkezdése után alig egy-másfél órával hangoskodás, káosz jellemezte a vitát, az emberek egymás szavába vágva, néha kiabálva érvelte pro vagy kontra. Szekértáborokra szakadva tapsoltak vagy sem, kérték számon a megszabott három perces határidőt, és függetlenül a mikrofonba beszélőtől egymással vitatkoztak.

Kimaradt?