A Romániában kapható mustárban alig van mustármag

Rengeteg adalékanyagot tartalmaznak a romániai kereskedelemben kapható mustárok, hívják fel a figyelmet a fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei. Az üzletekben olyan termékeket is árulnak, amely nyolc adalékanyagot tartalmaznak, és csak 15 százalékban mustármagot – ismertette a vizsgálat eredményeit az adevarul.ro.

Nagyon alacsony a mustármag-tartalom a mustárokban, maximum 30 százalékos, de olyan termék is kapható a kereskedelmben, amelynek csak 15 százaléka a mustármag – állítják a fogyasztóvédelmi szakemberek, akik 29 márkát vizsgáltak meg a román üzletekben forgalmazott mustárok közül.

„A nyári időszakban több mustárt vásárolnak a fogyasztók, akik legtöbbször az olcsóbb terméket választják, amely nem mindig a jobb megoldás. A fogyasztóknak meg kell érteniük, hogy fontos a termékek címkéjét elolvasni, ezen feltüntetik mennyiségi sorrendben az összetevőket, köztük az adalékanyagokat is” – mondta a vizsgálatot követően a fogyasztóvédelmi hatóság igazgatója, Sorin Mierlea.

A 29 vizsgált mustár között 10 tartalmazott 3 különböző adalékanyagot, ezek között a Knorr klasszikus mustárja, a Maestro Giani tormás mustár, a „La minut” mustár vagy a Tecuci csípős mustár. A Profi és az Auchan áruházláncok saját termékeinek címkéjén 3-3 E-szám szerepel.

A klasszikus Mega Image, a tormás Kamis, az édes és zamatos Cora, illetve az édes Univer mustár csak két-két adalékanyagot tartalmaz. A legrosszabb választás a nyolc különböző adalékanyagot tartalmazó csípős Orizont mustár. A kereskedelemben forgalmazott legegészségesebb mustár a vizsgálat szerint a Kaufland üzletlánc Benita nevű terméke, mely nem tartalmaz egyetlen adalékanyagot sem. Sorin Mierlea azt is elmondta, hogy aggasztó a mustárok magas cukortartalma is.

A fogyasztóvédelmi hatóság előző, a termékek adalékanyag-tartalmát vizsgáló elemzéséből kiderült, hogy a kecsapok sem egészségesebbek, sőt rengeteget adalékanyagot tartalmazó igazi kalóriabombák. A gyümölcsös ízesítésű sörök pedig sokszor rosszabb választásnak bizonyulnak, mert bár kevesebb bennük az alkohol, akad olyan termék is közöttük, amely 12 különböző adalékanyagot tartalmaz.  

 

Kimaradt?