Az anyatejes táplálást népszerűsítik világszerte

Huszonegy romániai városban, köztük 11 erdélyi városban egy időben - délután 18 órakor - kerül vetítésre a Vállalom a szoptatást! című, anyatejes táplálást népszerűsítő film, amelyet a szoptatás világhete és az anyatejes táplálás világnapja alkalmából szerveznek. Az anyatejes táplálás világnapját már 12 éve ünneplik világszerte, hivatalosan augusztus 1-én, az UNICEF és a WHO kezdeményezésére.

Többnapos rendezvénysorozatot hirdetetett augusztus elejére, a Szoptatás Világhete alkalmából a VÉDEM Egyesület és a Moncsi Klub. A két marosvásárhelyi társszervező programjában olyan interaktív beszélgetések szerepelnek, amelyek a szoptatás kérdésköréből az anyákat leginkább érintő témákat fedik fel. Újdonságnak számít idén a nyilvános, szabadtéri szoptatás, valamint a filmvetítés, de a tavalyi megmozduláshoz hasonlóan, ezúttal is közös sétára hívják a szülőket és gyerekeket.

Fehér blúzba öltözött édesanyák és édesapák gyűltek össze hétfő este a Színház-téren, karjaikon kisgyerekekkel, hogy felhívják a figyelmet az anyatejes táplálásra. Trella-Várhelyi Gyopár, a VÉDEM Egyesület sajtófelelőse a maszol.ro-nak elmondta, a négy napos rendezvény, illetve a Színház-téri nyilvános gyermekszoptatás célja az édesanyák bátorítása arra, hogy bárhol, bármikor szoptassanak, ha a gyerekük igényli, attól függetlenül, hogy éhes, vagy csupán megnyugtatásra van szüksége. „Ez nem magamutogatás, ez a gyerek érdekeit szolgálja hosszú távon” – mondta a kétgyerekes édesanya.

Az este hat órára meghirdetett eseményre eljött Sebestyén Aba színművész, négy gyerekes édesapa, elkísérve az éppen ikreit szoptató édesanyát. A jelenlevők közül többen is elmondták, hogy míg a tápszerek nagy reklámnak örvendenek, az anyatejet senki nem népszerűsíti, így hát ez az anyák feladata. „A babatápszerek nagy profitot hoznak, az anyatejnek viszont a vállalatok számára nincs profitja” – magyarázták. Vannak édesanyák, akiknek az elején nehezen megy a szoptatás, türelemre és kitartásra van szükségük, de érdemes „küzdeni”. Ezeket az anyákat és az ebizonytalanodókat is bátorítja az egyesület.

Az idén egy román, anyatej-népszerűsítő egyesület is csatlakozott a szervezőkhöz, akikkel és a résztvevőkkel a Ligetben a játszótéren gyűltek össze, hogy előadást hallgassanak a szoptatás előnyeiről, mikéntjeiről. A Vállalom a szoptatást! (Îndrăznesc să alăptez) című filmvetítésre kedden 18 órakor az kerül sor az Arta Mozi Club 30-as termében.  

Vállalom a szoptatást! - filmvetítés egyidőben 21 romániai városban A Csíki Anyák Egyesülete, kapcsolódva a bukaresti Lion Mentor Egyesület Vállalom a gyermekemért! elnevezésű programjához az anyatejes táplálás világnapja alkalmából, augusztus 5-én, kedden 17 órától kötetlen beszélgetésre várja az édesanyákat a Hargita Megyei Kulturális Központ alagsori termébe. Az egyesület négy éve zárkózott fel a többi ünneplő szervezet közé, buzdítva az édesanyákat, fiatal családokat, hogy lehetőségeikhez mérten anyatejjel táplálják csecsemőiket, lehetőleg igény szerint.
A beszélgetést követően 18 órától vetítésre kerül a Lion Mentor Egyesület Vállalom a szoptatást! című 48 perces román nyelvű dokumentumfilmje, melyet 21 romániai városban, ebből 11 erdélyiben vetítenek azonos időben különböző, családokat támogató szervezetek. 

Augusztus 6-án, szerdán 18 órától Az én szoptatástörténetem – beszélgetésre kerül sor a szoptatás örömeiről, nehézségeiről, buktatóiról és szívmelengető pillanatairól dr. Szente Lilla neonatológus szakorvosjelölt vezetésével. Helyszín: Gokart pálya, Maros part

Augusztus 7-én, csütörtökön 17 órától Szoptatnék! De hogyan?  címmel szerveznek interaktív beszélgetést a szoptatás kezdeti időszakáról dr. Bodoni - Imre Tímea gyerekgyógyász szakorvossal, laktációs szaktanácsadóval. Helyszín: Caritas, marosvásárhelyi nagyterem.

 

Kimaradt?