TÖRVÉNYTÁR: Szabadnap jár a gyermekek orvosi vizsgálatakor

Ezentúl törvény írja elő, hogy azon a napon, amikor a szülő egészségügyi vizsgálatra kíséri el gyermekét/gyermekeit, a munkaadónak kötelezően szabadnapot kell biztosítani számára.

2014. július 6-án lépett hatályba a 91/2014 sz. Törvény (megjelent a Hivatalos Közlöny július 3-ki, 496. számában), mely lehetővé teszi a szülőknek (a gyermek törvényes képviselőinek), hogy fizetés nélküli szabadnapot kérjenek, évente egyszer, annak érdekében, hogy gyermekét/ gyermekeit egészségügyi vizsgálatra kísérjék el.

A szabadnap igénylését 15 nappal előbb kell benyújtani a munkaadóhoz. A kérvényben, az igénylő saját felelősségére,  pontosítani kell, hogy az elmúlt év folyamán nem részesült hasonló céllal szabadnapban. Nem jár szabadnap, ha a gyermek megbetegedett és orvosi/kórházi ellátásban kell részesíteni. Ebben az esetben törvény szabályozza mikor jogosult a szülő fizetésnélküli szabadságra. Szabadnapra akkor jogosult a szülő, ha gyermeke/gyermekei nem töltötték be a 18. életévüket. Egy szabadnap jár egy vagy két gyermek egészségügyi vizsgálatáért. Három vagy több gyermek esetében a szülő 2 egymás utáni vagy külön szabadnapra jogosult. Ebben a helyzetben a munkaadótól függ hogyan kívánja kiadni a szabadnapokat.

Amennyiben egy év folyamán nem igényelték az egészségügyi vizsgálathoz szükséges szabadnapot, azt nem lehet áttenni a következő évre. Ha a munkaadóhoz egyszerre több szabadnapigénylést adnak be és ezek száma meghaladja az alkalmazottak összlétszámának 5%-t, akkor a munkaadó joga, hogy egy meghatározott program szerint engedélyezze a szabadnapok megadását. Az egészségügyi vizsgálatért járó szabadnap megadása egyaránt kötelező a köz- és magánmunkaadók számára.

 

Kimaradt?