Marihuánából kivont anyag győzheti le a pattanásokat

A Debreceni Egyetemen dolgozó kutatók felfedezték a pattanás mellékhatásmentes ellenszerét, az anyagot a marihuánából vonják ki – írja a hirado.hu.

Bíró Tamás, az MTA doktora, a Debreceni Egyetemen működő Lendület Sejtélettani Kutatócsoport vezetője a 180 percben elmondta, a kannabidiolról kiderült, hogy emberi faggyúmirigy-sejtekben számos olyan folyamatot képes gátolni, amely a pattanásossághoz vezet.

A tudós felidézte, hogy a kilencvenes évek közepén, amikor még az Egyesült Államokban dolgozott, munkatársaival a csípős paprikából izolálható kapszaicinnel foglalkozott különböző fájdalomkutatásokban. A szakemberek akkor kimutatták, hogy kapcsolat lehet számos, a csípős paprika által indított folyamat és a marihuánából származó bizonyos anyagok hatása között. Ezután fordult az érdeklődésük a kannabisz növény felé – tette hozzá.

A tudós hangsúlyozta, azt reméli, a klinikai fázis nagyon gyorsan megkezdődik. A leendő termék kapcsán a tudósok több nemzetközi céggel is intenzív tárgyalásban vannak, mondta.

Szerencsés helyzetet eredményez, hogy a kannabidiol már ma is több gyógyszernek a része – különböző epilepszia- és gyulladásszindrómákban alkalmazzák sikerrel, tehát úgy tűnik, hogy biztonságos és mellékhatásmentes. Bíró szerint ez azt jelent, hogy ha ebből új gyógyszert szeretnének alkotni, akkor a klinikai vizsgálatok beindulásának akadálya nagyon csekély. Ezek közé tartozik a regulációknak való megfelelés és a kísérletekhez szükséges jelentős mennyiségű pénz.

Kimaradt?