Légkondi helyett itt a csuklóra szerelt hűtőborda

Véget érhetnek a légkondinál vívott harcok, amikor az egyik kolléga 15 fokra állítaná a termosztátot, a másik pedig sállal és kabáttal védené meg magát az extrém irodai időjárás kellemetlen hatásaitól. Az MIT mérnökei azt a megoldást találták ki, hogy inkább az embereket hűtik le, és nem az őket körülvevő levegőt – írja az index.hu

A különböző testrészeink helyi hűtése nagyban befolyásolja a hőérzetünket, és nagy hangsúly van az érzékelésen – mondta Sam Shames, az újfajta hűterendszer egyik fejlesztője. Amikor egy hideg tárgyat szorítunk a testünkhöz, vagy beleugrunk egy hűvösebb vizű tóba, a testünk egy idő után alkalmazkodik, és nem érzi a környezetet hidegnek.

Wristify nevű eszközük egy hőelektromos karkötő, amely a testhőmérsékletünket hideg vagy meleg impulzusokkal befolyásolja – attól függően, hogy éppen mire van szükségünk. A prototípus az MIT egyik háziversenyén tízezer dollárt nyert, amiből folytatni tudják a fejlesztést. A boltokba szánt eszköznek nemcsak jól kell hűtenie, de szépnek is kell lennie, hogy az emberek hajlandók legyenek hordani.

Kimaradt?