Borbély: a Nyárádszeredai Napokon érezni lehet, hogy e térségnek ereje van

Augusztus 1–3. között tartják idén Nyárádszeredában a hagyományos nyárádmenti, kézműves-kiállítással egybekötött helyi termékek vásárát, amelynek célja lehetőséget biztosítani a környékbeli települések lakóinak, népművészeti és mezőgazdasági termékeik bemutatására.

„Nyárádszeredában érezni lehet, hogy ennek a térségnek ereje van, és látni lehet, hogy e térségnek van mit felmutatnia. Sokat járok Európában, külföldi országokban, volt lehetőségem megtapasztalni azt, hogy mit jelent egy közösség ereje, illetve azon képessége, hogy értékeit meg tudja őrizni, és időről-időre, fel is tudja mutatni. Örvendjünk annak, hogy ezeken az ünnepeken együtt lehetünk, és legyünk büszkék hagyományainkra, szokásainkra, népművészeti termékeinkre”- fogalmazott a nyitóünnepségen Borbély László, marosvásárhelyi képviselő, az RMDSZ politikai alelnöke.

Hozzátette, a nyárádmenti dolgos emberek fontos értékeket képviselnek a magyar közösségen belül, a Nyárádszeredai Napok legfontosabb üzenete pedig az, hogy a térség magyar és román anyanyelvű lakósai értékeiket, nem egymásnak ellent mondva, hanem egymást kiegészítve tudják felmutatni.

Az eseményen Kelemen Márton, a Maros Megyei Tanács alelnöke hangsúlyozta: örül annak, hogy a Maros megyében szervezett kis-régiós fesztiválok sorában idén e nyárádmenti fesztivál is bekerült, amely összesen 13 település ünnepét jelenti.

„A nyárádmentiek értéktárakat készítenek, azokat az értékeket azonosítva, amelyek a romániai magyar közösség fejlődésének az alapjait képezik. Ennek értelmében ezt a rendezvényt értéktárlatnak is nevezhetjük” - nyilatkozta Kelemen, majd a megköszönte a szervezőknek azt, hogy a rangos eseménynek a Maros Megyei Tanács is részese lehet. „Ez a hálózat, a kis-régiók fesztiváljának listája, a jövő évtől bővülni fog, ami azt jelenti, hogy további régiók is részesülhetnek abban a lehetőséget mint idén a Nyárádmente.

 

Kimaradt?