Hárommal több munkaszüneti nap járhat a közalkalmazottaknak

Hárommal bővülhet a közalkalmazottaknak évente járó szabadnapok száma, ha a parlament is megszavazza a vonatkozó törvénytervezeteket – írja a citynews.ro. 

Az egyik tervezet szerint egy munkaszüneti napot a nagyszülők ünneplésére kapnának az alkalmazottak, ennek a dátuma még nincs rögzítve. Biró Rozália RMDSZ-es szenátor javaslatára február 10-én kellene megtartani a nemek közti egyenlőség napját, amely szintén munkaszüneti nap lenne.

Egy harmadik tervezet szerint február 15-én, az egyenlő bérezés napján kellene szabadnapot adni az alkalmazottaknak. A jogszabály abból indul ki, hogy Romániában egy nőnek kétszer annyit kell dolgoznia, hogy fizetése elérje egy férfi bérezési szintjét. Ez a tervezet tartalmazza azt a javaslatot is, hogy ha egy hivatalos munkaszüneti nap csütörtökre esik, kössék össze a péntekkel, hogy a közalkalmazottak hosszú hétvégének örvendhessenek.

Jelenleg évente összesen 12 munkaszüneti nap jár a közalkalmazottaknak. Ezek nagy részét a magáncégek alkalmazottai is megkapják.

Kimaradt?