Vakációs dilemma: Tüskevár vagy Animal Jam?

Elszakad a valóságtól, elveszíti tájékozódóképességét, nem lesznek valódi barátai, beszédkészsége nem fejlődik – sorolja a számítógépfüggés káros hatásait Kacsó Izabella pszichológus, kétgyerekes édesanya, aki szerint a fizikai károsodások sem elhanyagolandók ilyen esetekben. Hogyan lehet a jelenséget megakadályozni?

A számítógép, a számítógépes játékok, filmek, rajzfilmek úgy tűnik, hogy „megkönnyítik” a szülők helyzetét. Az történik ugyanis, hogy amíg a gyerek filmet néz, addig „nem kell” foglalkozni vele, csendben ül, nincs kitéve különféle fizikai sérüléseknek. Veér Krisztina állítja mindezt, aki kilenc éves kislányának új laptopot vásárolt, hogy azon „nyugodtan” játszhasson.

A szülők egyetértenek abban, hogy a gyerek „jó gyerek”, sokat ül a képernyő előtt, filmeket néz, szörnyekkel és földöntúliakkal harcol. A számítógép és a számítógépes játékok a vakációban is fontos szerepet töltenek be a család életében. Mint mondják, hosszú utazások során sincs „gond” a gyerekkel így, vagy egy „unalmasabbra” sikeredett, esős tengerparti nyaraláson.

Ami a gyerekük mozgásigényét illeti, a szülők nyugodtak, hiszen, mint mondják, a gyerek focizni jár szabadidejében és úszik is – magyarázza az édesanya, elárulva azt is, hogy soha nem utaznak nélküle: amióta megszületett, mindenhová magukkal viszik, így már bejárta a fél világot, az egzotikus helyektől kezdve a nagy kulturális központokig. Ám a számítógép mindenütt vele van, még a kocsikázás vagy repülés idején, de ebéd közben is a képernyőt nézi.

A nagyszülők nem nézik mindezt jó szemmel, próbálnak a gyereknek másfajta, szabadidős programokat szervezni, kirándulni vinni a kislányt, megismertetni vele az élővilágot, a fákat, virágokat, bogarakat. „Nem a legtisztább körülmények között kirándulnak, ahol megszállnak, az sem túl higiénikus, kutyájuk is, macskájuk is van a nagyszülőknek, ettől nem vagyunk mi nyugodtak” – magyarázza érdeklődésünkre az édesapa, aki a bogaraktól is félti a gyereket.  

Korának megfelelő feladatok

„Próbáljuk meg elfeledtetni vele a számítógépet, de teljesen eltiltani se próbáluk” – tanácsolja érdeklődésünkre Kacsó Izabella pszichológus, aki harmadik osztályos kislányát játszani küldi az udvarra, strandolni viszi, kirándulni a közeli erdőbe, vagy sétálni, barátokkal szervez neki programot, gyümölcsöt szednek közösen, olvasnak, újabb és újabb énekeket tanulnak, és a kötelező háziolvasmányokat is beiktatják a nyári programokba. Egyik nagy kedvenc Fekete István Tüskevára, ami egy valódi, természetben töltött nyári vakációról szól.

“Feladatokat kap a gyerek, a korának megfelelőt, amit nagyon szeret, ami sikerélményt nyújt neki. Segít a háztartásban, együtt főzünk, sütünk, port töröl, rendet rak a szobában, megöntözi a virágokat a kertben, vigyáz a kistestvérére” – sorolja Kacsó, hogy mi mindennel lehet kitölteni egy kilenc éves gyerek szabadidejét.

Nem elhanyagolható tényező, hogy a gyerekek értelmi fejlődésében, a beszédkészség és szókincs fejlődésében fontos szerepet játszik a mozgás, az akadályokkal teli terepek meghódítása, a fára mászás, egyensúlyozás – mutat rá a szakember, mivel ezek a műveletek elősegítik és fejlesztik az agy koordinációs tevékenységeit is.

Arról, hogy mennyire jellemzi a romániai társadalmat a számítógép-függőség, nincs pontos tudomása a pszichológusnak, ellenben számtalan esetről tud, olyan virtuális játékokat játszó gyerekekről, akik virtuális barátaikkal járnak virtuális bulikba. Animal Jam annak a játéknak a neve, amely képes „beszippantani” a gyereket, aki egy számára kedvező karaktert választ magának és attól kezdve az által éli az életét.

Nem szabad eltiltani sem a gyereket

A kisgyerekek számára igen fontos a szülői kontroll, a géphozzáférés korlátozása, és ha már internetezik a gyerek, akkor meg kell ismerni a gyermekek internetes barátait – javasolja a pszichológus.

A veszélyes oldalak elkerülése céljából fontos a böngésző programok beállítása, a korlátozott felhasználó létrehozása, vagy a kedvencek használata, de akár a közös gép használata is, a különféle telepítéseknek a korlátozása – sorolja Szabó Barna számítógép-programozó, két kisgyerek édesapja, akinek az a véleménye, hogy teljesen eltiltani nem lehet, de nem is ajánlatos a gyereket a számítógép használatától.

„A mai világ már elképzelhetetlen számítógép-használat nélkül. Jó, ha tudja kezelni a gyerek a gépet, kapcsolatot tud létesíteni az osztálytársakkal, vagy akár a szülőkkel, nagyszülőkkel is. Az iskolában is tanulják a használatát” – magyarázza a gyakorló édesapa.

Minden korosztálynak megvan a csapdája

A nagyobbak számára a Second life virtuális élettere jelenthet veszélyt, hiszen nem a valóságban élnek a játékosok, hanem egy olyan világban, amilyenben szeretnének élni. Virtuális munkahely, virtuális lakás és virtuális barátok léteznek, elszakítva ezzel teljesen a játékost a valóságtól. Ezáltal megszűnnek a valódi kapcsolatok, barátságok, sőt a különböző élethelyzeteket is rosszabbul, vagy helytelenül kezelik az emberek.

A virtuális életet élő személy képes annyira elszakadni a külvilágtól, hogy elveszíti a realitás-érzékét, nem lesz képes saját problémáinak a kezelésére, kevésbé lesz képes megállni a helyét a valóságban. Nem gyűjt élményeket, nem lesznek tapasztalatai, nem ismeri fel a különféle helyzeteket, az emberi karaktereket, a valós érzelmeket, érzéseket: ha ilyenekkel találja szembe magát, nem tudja, hogyan kezelje a helyzetet.

A virtuális élet virtuális karaktere teljesen különbözik a saját, valódi életünktől. Olyan, amilyenek nem vagyunk valójában, de szeretnénk olyanok lenni. Mert ki ne szeretne szebb, okosabb, gazdagabb lenni? Elhitetjük másokkal és egy idő után önmagunkkal is, hogy ilyenek vagyunk, hogy nincsenek is apró-cseprő, hétköznapi, vagy éppen életbevágó, fontos, nehezen megoldható gondjaink, hogy a nehézségek elkerülnek bennünket, az életünk mindig szép és zökkenőmentes.

 

Kimaradt?