Kevés a munkás, ezért késlekedik a közművesítés Háromszéken

Kevés emberrel dolgoztatnak a háromszéki városok vízhálózatát korszerűsítő cégek, ezért helyenként óriási az elmaradás az ütemtervhez képest, panaszolta el Kozsokár Attila. A Közművek Rt. regionális vízszolgáltató aligazgatója emlékeztetett, hogy négy háromszéki városban: Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón zajlanak munkálatok az összesen 86 millió eurós uniós projekt keretében.

A részmunkálatokat több szerződés keretében végzik különböző cégek, ám két szerződéssel gondok vannak. A Sepsiszentgyörgyi, Kézdivásárhelyi és Kovásznai fő nyomóvezetékek cseréjét, víztartályok és vízkezelő állomások korszerűsítését egy 54 millió lejes szerződés keretében végzi egy német cég vezetésével működő konzorcium.

Gond viszont, hogy a szerződés futamideje augusztusban lejár és a munkálatok mindössze felével készültek el. A német cég ellen ugyanis az év elején fizetésképtelenségi eljárás indult, de a konzorciumon belül is voltak nézeteltérések, és nagyon kevés embert mozgósítottak. A Közművek aligazgatója szerint folyamatosan tárgyalnak, és azt az ígéretet kapták, hogy tavaszig befejezik a munkálatot.

A másik problémás szerződés a bodzafordulói vízhálózat korszerűsítését érinti, amelynek futamideje 80 százalékban lejárt, de a munkálatok alig 19 százalékban vannak elvégezve. A Közművek a munkálatok összértékének 10 százalékát elvették garanciaként, és a késésekért is büntetőkamatot számítanak, remélik, ha késve is, de sikerül kivitelezni a munkálatokat.

Kozsokár szerint Sepsiszentgyörgyön is néhány hónapos késéssel számolnak, mivel a kivitelező kevés emberrel dolgoztat. Volt idő amikor az egész város területén 30 ember dolgozott, holott legalább 100 munkás kellene, hogy tartani tudják az ütemtervet. Jelenleg 21 helyszínen zajlik víz- és csatornarendszer lefektetése, és még 15 helyen kellene elkezdeni a munkálatokat, de addig nem engedik az újak megkezdését, míg a kivitelező helyre nem hozta az úttest eredeti állapotát, mondta Kozsokár. Várhatóan tavasztól majd európai szintű víz- és csatornainfrastruktúrával rendelkezik Sepsiszentgyörgy.

 

Kimaradt?