Keményen büntették a háromszéki strandokat a fogyasztóvédők

A fogyasztóvédők borsos büntetést szabtak ki a sepsiszentgyörgyi strand és uszoda működtetőjére. Mircea Diacon háromszéki fogyasztóvédelmi főfelügyelő arról tájékoztatta lapunkat, hogy egy ellenőrzés során több rendellenességet is találtak a strandnál és uszodánál, amelynek működtetőjét összesen 10 ezer lejre bírságolták. Figyelmeztetést kapott a baróti strand működtetője is, mert amikor az ellenőrök a helyszínen tartózkodtak, az órarend szerint nyitva kellett volna legyen a létesítmény, de nem találtak ott senkit.

A fogyasztóvédők többek között hiányolták, hogy a sepsiszentgyörgyi medencék vízét nem cserélik és fertőtlenítik hetente, ahogyan azt egy egészségügyi minisztériumi rendelet előírja. A fogyasztóvédők hiányolták még, hogy a szabadidős létesítmények működési szabályzatában nem szerepel az, hogy egyidőben hány személy használhatja a medencéket, és a strand nagymedencéje körül nincs kapaszkodó, a medence borítása több helyen is megrepedezett.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat szabadidős létesítményeinek adminisztrátora, Nagy Zoltán kifejtette: ha betartanák a miniszteri rendeletet, és hetente cserélnék a vizet, kénytelenek lennének hetente három napot zárva tartani a strandot és uszodát. „Nem fellebbeztük meg a büntetést, hiszen valóban azt írja a törvény, hogy hetente kell a vizet cserélni és fertőtleníteni, de ezt képtelenség betartani, hiszen hetente három napot kellene zárva tartani, amíg leürül és feltelik a medence. Ehelyett napi rendszerességgel frissítik a vizet, ahogy egyébként az ország más szabadidős létesítményeiben is teszik”, mondta Nagy Zoltán.

Hozzátette: a nagymedencét ősszel korszerűsítik, és új borítást kap, emellett rendezik a strand zöldövezetét és tusolókat is. A befektetés értéke 850.000 lej lesz. A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal eddig saját költségvetésből 4 millió lejt fektetett a strand korszerűsítésére és élményfürdővé alakítására.

Kimaradt?