Számít a nyelvtudás szintje, amikor pénzt költünk (INFOGRAFIKA)

Részletes felmérést készített az Igen, tessék! mozgalom a BBTE Szociológiai Intézetével együttműködve a kolozsvári magyar diákokról. A felmérést több cikkben ismertetjük, a második részben azt mutatjuk be, hogyan vélekednek a mozgalomról és mennyire számít a nyelvtudás szintje, amikor felkeresik a partner üzleteket és szolgáltatásokat.

A felmérés szerint a megkérdezett 445 diák 85,6 százaléka hallott már az Igen, tessék! mozgalomról, 53% az üzletek ablakaira ragasztott matricáknak köszönhetően, 39% barátoktól, ismerősöktől. A diákok 36% a Facebookról, 29% a különböző sajtótermékekből, 21% pedig a mozgalom honlapjáról értesül a hírekről.

Kiderült az is, jól járnak-e a mozgalom partnerlistáján szereplő cégek, a következő infografika azt mutatja be, milyen gyakran veszik igénybe ezeket az üzleteket vagy szolgáltatásokat. A mozgalom előnyeit igénybe vevőkre jellemző egyébként, hogy elsősorban a Székelyföldről vagy Partiumból származnak, nem tudnak jól románul, kisvárosból vagy faluból érkeztek Kolozsvárra, jobban bíznak az emberekben, mesteri programban vesznek részt, jobb tanulmányi eredményeik vannak, munkát vállalnak, és végül tudatosabb fogyasztók, gazdasági etnocentrizmus jellemzi őket.

A következő ábra azt mutatja, miként függ össze a kolozsvári diákok körében a román nyelv ismerete és az Igen, tessék! mozgalom partnereinek látogatása.

A kérdőívből kiderült az is, a megkérdezettek 85,6 százaléka inkább vagy teljesen egyetért azzal, hogy a mozgalom hozzájárul a kolozsvári magyarság otthonosabb közérzetéhez, 84,7 százalék szerint segít abban, hogy a magyar ügyfelek és szolgáltatók egymásra találjanak.  80,4 százalék úgy vélte, hozzájárul a magyar nyelvű fogyasztói tudatosság növeléséhez, 76,7 százalék pedig azt gondolta, segíti a városban élő magyarok identitásának megőrzését.

Mindössze 10,2 százalék szerint öncélú kezdeményezés a mozgalom, 6 százalék szerint növeli a magyarok és románok közti feszültséget, 5,8 százalék haszontalan kezdeményezésnek gondolta, 5,3 százalék politikai érdekeket sejt a mozgalom mögött.

Kapcsolódók

Kimaradt?